2.064
5

Schrijfster

Christianne Offermans (Chrisje), 37, schrijfster / auteur en werkzaam bij de overheid, bezit van jongs af aan een natuurlijk communicatief talent. Op haar eigen website, www.chrisje.info, schrijft zij herkenbare, grappige en ontroerende columns. Sinds 2014 is zij opiniemaker voor Joop.nl (BNNVARA). In 2014 was ze één van de winnende finalisten bij de landelijke schrijfwedstrijd Jouw Verhaal. In 2017 werd Christianne het eerste vrouwelijke redactielid van de GayKrant, waar ze sinds haar eigen coming out als columnist voor schrijft: daarnaast is ze auteur van de eerste live online geschreven thriller genaamd BODEM.Op de populaire Facebook pagina Chrisje volgen meer dan 17.000 lezers haar columns en quotes, altijd andersom denkend: een aantal van haar spreuken werd dan ook door Omdenken gepubliceerd.

Man gaat dood… oh nee, hij heeft de griep!

Arm kereltje!

In het kader van bloggen op verzoek, besteed ik vandaag aandacht aan het fenomeen Man en Griep. Of in sommige gevallen zelfs de Man en de Verkoudheid. Mijn lieve (mannelijke en vrouwelijke) lezers begonnen gisteren op komische wijze te discussiëren over het feit dat vele mannen schijnen te doen alsof ze dood gaan, in het geval van de griep, of zelfs maar een verkoudheid.

Ik heb dit wel vaker gehoord, van vriendinnen, collega’s et cetera; de Man lijkt te denken dat hij doodgaat van zijn loopneus of kuchje. Dit zet de Man natuurlijk niet in een erg positief daglicht; hij zou veel minder kunnen hebben dan zijn vrouwelijke huisgenoot. Het gekke is dan weer, dat bij het breken van een been of neus, de man zich bikkelhard schijnt te tonen. “Ach, gaat wel over” mompelt hij, terwijl zijn arm op onnatuurlijke wijze langs zijn lichaam bungelt. Even de schouder weer in de kom laten ploppen en klaar. Maar zodra een virus zich meester maakt van deze stoere kerel, ligt hij sniffend in bed met de dekens over zijn hoofd, te jammeren dat het Einde der Tijden gearriveerd is. De heren voelen zich dus sneller beroerd en zielig dan de dames, zo lijkt het.

Maar als dat waar is, is het Aanstelleritis? Of ligt er een reden achter?

Dat vraagt om wat onderzoek natuurlijk.

Er komen uit wetenschappelijke hoek nieuwe geluiden die stellen, dat mannen een X-chromosoom minder hebben dan vrouwen, waardoor hun lichaam vatbaarder is voor virussen en zich minder kan verweren. Daarbij schijnen mannen meer temperatuurreceptoren te hebben dan vrouwen, omdat dat deel van de hersenen bij mannen groter is, zo stellen neurowetenschappers van de universiteit van Durham. Dit zou wel het één en ander kunnen verklaren. Ook het groeien van dat bewuste deel in de hersenen is weer de schuld van de Grote Boosdoener: Testosteron.

Toch denk ik niet dat dat het enige is. Volgens mij ligt een deel van de oorzaak ook wel in de opvoeding. Jongens worden (vroeger zeker, en nu nog vaak) hun hele leven opgevoed met ‘Je bent toch een echte vent?’ als hij zich pijn doet, dus leert hij al snel dat hij daar vooral niet om mag emmeren. Als klein kereltje zien ze al dat hun blèrende zusje dood wordt vertroeteld, terwijl hij te horen krijgt dat hij een grote knul is als hij zich vooral niet aanstelt. Echte kerels geven immers niets om een beetje pijn, toch? Echte mannen zijn sterk, dragen zware dingen, huilen niet als ze zich pijn hebben gedaan; dat wordt vaak al van jongs af aan aangeleerd.

Maar als het kleine kereltje griep heeft, dan stopt mama hem lekker in en verzorgt hem de hele dag. Zelfs papa vertroetelt hem! Zo worden mannen al jong geconditioneerd: Pijn = Stoer Doen, Griep = Vertroeteld Worden. Ik kan het die arme kerels niet kwalijk nemen. Ze mogen al nooit eens een potje lekker huilen of jammeren. Maar als de griep hem te pakken krijgt, mag dat allemaal wel. Dus dames, laat die man maar lekker jammeren. Hij heeft al een X-chromosoom minder en last van testosteron, dat is al tragisch genoeg. Maar daarnaast mag hij ook nog eens bijna nooit zielig zijn.

Tijdens die heerlijke uitlaatklep die de griep heet mag hij dat eindelijk wel. Dus vind hem maar eens een paar dagen heul zielig. Doe je dat niet, dan beroof je hem van Zijn Moment. En dat is gewoon bruut.

Bronnen: Wel.nl, DailyMail.co.uk

Verscheen ook op het weblog van Christianne

Geef een reactie

Laatste reacties (5)