3.235
34

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

Man is stoer, vrouw is hoer

In ons nette landje lopen de meeste pooiers los, terwijl elke dag duizenden vrouwen in de rosse buurten worden verkracht, omdat ze niet vrijwillig voor dit vak hebben gekozen.

Vijf jaar celstraf voor vrouwenhandel, mishandeling, verkrachting, vrijheidsberoving en het witwassen van geld. Dit is het vonnis tegen de 37-jarige loverboy Sertan over wie zijn ex-vrouw Anna schokkende verhalen vertelde in het onlangs verschenen boek “Man is stoer, vrouw is hoer”. Het Gerechtshof in Amsterdam achtte alles bewezen.

Vijf jaar cel is een vrij forse straf, want het merendeel van de loverboys krijgt nog geen twee jaar. Anna was in eerste instantie heel blij met het vonnis, maar ze realiseerde zich niet dat haar ex dankzij het systeem van aftrek voor goed gedrag binnenkort op haar stoep kan staan. Sertan zit nu twee jaar vast en over drie maanden mag hij met een enkelband naar zijn huurwoning. Wat er dan gaat gebeuren blijft onduidelijk, want Anna heeft een kind van hem en Sertan heeft nog steeds ouderlijk macht. Hij probeert Anna momenteel te overtuigen om het kind naar de gevangenis te brengen. Ik hoop dat zij het niet doet, want ik weet uit ervaring hoe heftig zo’n bezoek is. Voor een kind van twaalf lijkt het me nog aangrijpender.

Ik had graag gezien dat het vonnis het einde van het boek van Anna was en dat ze voortaan met rust gelaten zou worden, maar daar ziet het er niet naar uit. Sertan belt haar vrijwel elke dag vanuit de gevangenis en hij wil met zijn zoon spreken, ook als hij zeker weet dat zijn zoon op school zit. Hoewel hij in hoger beroep wederom vijf jaar celstraf kreeg, vind hij zichzelf nog steeds onschuldig. Het verhaal van Anna krijgt dus helaas een vervolg, waarschijnlijk ook in boekvorm.

Het boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ verkocht zo’n vijfduizend exemplaren in vijf weken tijd en het verhaal van Anna riep een golf van emotionele reacties op. Veel mensen reageren verontwaardigd dat zo’n vorm van moderne slavernij überhaupt bestaat. Het ergste is dat het aantal gevallen van vrouwenhandel in Nederland elk jaar weer stijgt en dat loverboys niet bang zijn om meisjes tot prostitutie te dwingen, gezien de kleine pakkans en de lage straffen. De media creëerden een hype rondom de ontsnapping van de Turkse pooier Saban Baran, maar in ons nette landje lopen de meeste pooiers los, terwijl elke dag duizenden vrouwen in de rosse buurten worden verkracht, omdat ze niet vrijwillig voor dit vak hebben gekozen.

Zie ook www.mariagenova.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (34)