632
48

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Man van deze tijd

Gullit gaat naar Grozny. 'Niks mis mee als die jongen daar zijn zakken kan vullen.'

Woensdagochtend gaf Keje Molenaar, oud-Ajacied en tegenwoordig handelaar in toegangsbewijzen, commentaar op het besluit van Ruud Gullit om trainer te worden van de club Terek Grozny in Tsjetsenië. Hij deed dat in het vernieuwde programma Ochtendspits.

Presentator Alex de Vries maakte een grap over bomkraters, waarvoor Estelle weinig te winkelen zou zijn want Tsjetsjenië krabbelt overeind uit een wrede burgeroorlog, waarin het Russische leger, maffiosi, lokale krijgsheren en islamitische terroristen van de Al Qaeda-variant elk hun rol spelen. Het ziet er naar uit dat in ieder geval rond de hoofdstad het leger en een paar inmiddels steenrijke families de overhand hebben behaald.

‘Nou’, zei Molenaar, tot instemming van De Vries en diens sidekick van de dag, Arend-Jan Boekestein. Estelle zou wel niet meegaan en dan reisde Gullit nu en dan even op en neer. In Grozny waren tegenwoordig een paar miljardairs die behoefte hadden aan een speeltje en Gullit profiteerde daarvan. ‘Niks mis mee als die jongen daar zijn zakken kan vullen.’

Ja, hij was een man van deze tijd, Keje Molenaar. Hij vertegenwoordigde een menstype dat in brede kring de toon aan geeft.

Boekestijn kon zich niet vinden in de algemene verontwaardiging over Brandon die in het kader van een blijkbaar zorgvuldig uitgedachte therapie al een paar jaar aan de muur vastgebonden zit in een of ander dolhuis. Sommige dingen ogen akelig maar je moet wel de achtergronden weten voor je oordeelt. Het was duidelijk: Boekestijn dacht hier genuanceerd over.

Hij was ook een man van deze tijd.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (48)