Laatste update 24 april 2018, 14:27
1.435
4

Rechtenactiviste

Brede interesse in duurzaamheid, eerlijke handel en gezonde leefstijl. Heeft zich ingezet voor een Wapenhandelverdrag bij de VN Top in NYC in 2012 (een blog bijgehouden voor Oxfam Novib, Amnesty International & PAX). Heeft geld opgehaald voor Homeplan en is toen een huis gaan bouwen in Mexico voor de allerarmsten. Studeerde Social Work met het idee 'mensen te willen helpen' maar heeft uiteindelijk toch International Business & Languages afgerond. Warm hart voor eerlijke handel, arbeidsrechten, vrouwen én meisjesrechten, onderwijs, schoon drinkwater: eerlijke kansen basically. Maar ook zéker dierenrechten

MANGO-directeur, koop het kunstwerk bestaand uit botten van uw slachtoffers

Ik kan me geen betere manier voorstellen waarop u uzelf dagelijks kunt herinneren aan de grote verantwoordelijkheid die u draagt

Aan de heer Isak Andic, oprichter en CEO van MANGO,

Hallo, mijn naam is Bo Cornelissen. Ik heb wel eens een kledingstuk bij u gekocht. Mijn aankoop heeft ertoe bijgedragen dat u in de top 1000 van de rijkste mensen op aarde staat. Daarom ga ik er vanuit dat mijn mening belangrijk voor u is en dat het zin heeft om deze brief aan u te schrijven. Ik heb namelijk een bijzonder verzoek. Ik wil graag dat u een kunstwerk koopt waarin een label van MANGO is verwerkt samen met botten van zeven slachtoffers van de ingestorte Rana Plaza kledingfabriek Bangladesh waar u uw kleding liet maken.

MANGO
Kunstwerk Tinkebell

Dit kunstwerk is gemaakt door de Nederlandse kunstenares Tinkebell. Ze heeft in 2014 een gedenksteen geplaatst bij Rana Plaza. Ik heb dat toen een beetje gevolgd. Ze kwam op tv en vertelde dat ongeveer 400 lichamen van slachtoffers nooit zijn geborgen. Die liggen nog in het puin en daartussen vond Tinkebell labels van MANGO. Nabestaanden hebben een aantal botten van slachtoffers aan haar gegeven. Deze mensen hebben haar gevraagd de botten mee te nemen om aan de wereld te laten zien wat voor leed zich daar heeft afgespeeld. Tinkebell heeft naar deze mensen geluisterd en de botten samen met de labels ingelijst als een kunstwerk wat ze tentoonstelt.

Onlangs werd ik hier weer aan herinnerd door dit artikel.

Wat mij erg deed schrikken is dat u na deze ramp twee jaar heeft gewacht met het betalen van een minimale compensatie voor de slachtoffers terwijl heel veel mensen zijn overleden of gehandicapt zijn geraakt. Daar bovenop heeft u bijna vijf jaar gewacht met het ondertekenen van het Bangladesh akkoord. Dit vind ik verbijsterend. Ik probeer bij mijn aankopen te letten op duurzaamheid, mensenrechten en fair trade principes. Van MANGO kleding, die zeker niet laag geprijsd is, verwachtte ik dat ik erop kon vertrouwen dat er streng wordt toegezien op de omstandigheden waaronder kledingstukken worden gemaakt.

Ik vraag me nu af: hoe weet ik dat u, meneer Andic, vanaf nu uw verantwoordelijkheid neemt? Want wat ik eigenlijk zou willen is dat ik er gewoon op kan vertrouwen dat als ik een kledingstuk bij MANGO koop, u er persoonlijk voor heeft gezorgd dat alle arbeiders eerlijk worden betaald en behandeld. Uiteraard in een veilige werkomgeving.

Ik heb contact opgenomen met de kunstenares en bij verkoop van het kunstwerk zal ze de opbrengst investeren in een nieuw project om de kledingindustrie te verbeteren. Ik zou het enorm waarderen als u dit werk op een zichtbare plaats op uw kantoor zou hangen. Ik kan me namelijk geen betere manier voorstellen waarop u uzelf dagelijks kunt herinneren aan de grote verantwoordelijkheid die u draagt. Niet alleen voor de slachtoffers die reeds zijn gevallen, maar nog meer voor alle textielarbeiders die het voor u mogelijk maken om zo’n succesvol bedrijf als MANGO te runnen.

Bedankt voor uw aandacht en ik wacht uw reactie af.

Met vriendelijke groet,

Bo Cornelissen
Een bezorgde consument

Naschrift 24 april
In bovenstaande brief stelde ik Isac Andic, de oprichter en CEO van MANGO, voor een ingelijste set met menselijke botten van Rana Plaza slachtoffers samen met de labels van MANGO die zijn gevonden tussen het puin te kopen. Dat klinkt wat luguber maar mijn idee was dat hij zichzelf hiermee zou verplichten zichzelf te herinneren aan zijn eigen verantwoordelijkheid. Tot op heden heb  ik geen reactie ontvangen.

Daarom heb ik deze week een optie genomen op de genoemde ingelijste set met botten en labels. Het is een kunstwerk van de kunstenares Tinkebell en de kunstenares heeft toegezegd dat de opbrengst van het kunstwerk weer naar een nieuw project gaat om de kledingindustrie te verbeteren. Om de aankoop door te laten gaan heb ik een crowdfunding opgezet die ik graag bij u onder de aandacht wil brengen.

Het doel is dat ik het kunstwerk met de ingelijste set met botten en labels kan kopen en kan aanbieden aan Isac Andic, CEO van MANGO.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)