1.058
42

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Maniakale vorstadviezen uit Den Haag

Het is duidelijk: ook het RIVM is ten offer gevallen aan het ontspoorde  veiligheidsstreven van de overheid

Het leek er even op dat hij aan Nederland zou voorbijgaan maar van de week is de winter toch tussen ons neergedaald. ’s Morgens moet je het ijs van de voorruit krabben en overdag blijft de temperatuur onder nul. Vroeger was dat normaal. Van november tot maart kwamen steevast een paar periodes met vorst en sneeuw voor. “Maart roert zijn staart”, zeiden ouderen als de lente maar niet wilde komen en mijn oma bad: “Aprilletje zoet, geef mij nog eenmaal een witte hoed”.

Jas aan. Das om. Handschoenen opzoeken. Verder niks aan de hand.
Zou je denken, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) heeft een danige waarschuwing uitgebracht tegen het vreselijke weer met zijn ontzettende gevoelstemperatuur. De burger krijgt tien strenge aanwijzingen om weer levend thuis te geraken. Volgens het RIVM mag u bijvoorbeeld niet de weg opgaan zonder een slaapzak in de kofferbak. Zorg ook voor een opgeladen mobiel in uw binnenzak. En – alsof moeder aan het woord is: “Zet toch een muts op jongen”.

De tips zijn misschien geschikt voor overlevingstocht en op Nova Zembla voorbereidt, maar voor normale winterse weersomstandigheden in het Europese deel van het Koninkrijk der Nederlanden overdreven – om het maar zachtjes te zeggen.

Het is duidelijk: ook het RIVM is ten offer gevallen aan het ontspoorde  veiligheidsstreven van de overheid, van de krankzinnige ambitie om ook maar het geringste risico met zware middelen weg te reguleren. Nederlandse burgers weten best dat je een winterjas moet aantrekken als het buiten vriest. En dat daar dan een dikke sjaal bij hoort. Zoals moeder vroeger zei: “Anders worden jullie ziek, kinderen”.

Deze maniakale instelling – een vrucht van de cultuurverandering waarvan de vergoddelijkte Pim de wegbereider was – leidt tot een verregaande betutteling van de burger alsmede een alles overheersende  controlezucht met de bijbehorende aantasting van zijn grondwettelijke rechten. Zo is het briefgeheim op het internet in feite opgeheven.

De volgende stap is dat wij worden beboet als wij bij een temperatuur van minimaal een graad onder nul op de openbare weg worden aangetroffen zonder gewatteerde slaapzak in de wagen.

Maar de ineenstorting van het financiële systeem zag niemand aankomen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (42)