369
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mannelijke politici hebben grotere hoofden

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de hoofden van Romney en Obama

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wie vannacht het debat tussen Romney en Obama gevolgd heeft zal waarschijnlijk onder de indruk geraakt zijn van hun grote hoofden. Mannelijke politici hebben namelijk nogal grote hoofden. Groter dan vrouwelijke politici in elk geval. En dat is overal ter wereld zo. Voor wie het niet gelooft is er een onderzoek.

Mannen mogen dan wel best een beetje lachen bij het horen over een onderzoek dat in de Psychology of Women Quarterly is gepubliceerd. Daarmee doen ze alsof dat geen echte wetenschap betreft maar een mening. Het is toch wel een goed idee om het tijdschrift af en toe goed te lezen. Er staan erg leuke dingen in.

Voor het onderzoek werden 500 foto’s van mannelijke en vrouwelijke politici uit 25 verschillende landen beoordeeld. Het hoofd van de politicus werd opgemeten van de kin tot de bovenkant van het hoofd en vergeleken wat er van de rest van het lichaam op de foto te zien was. Stelselmatig waren de lichamen van de vrouwelijke politici op de foto’s prominenter in beeld.

Betekent het dat afbeeldingen van politici dus bewust wat gemanipuleerd worden? Nee, het verraadt een automatisme bij fotografen bij hoe ze een vrouw zien en wat ze van een man interessanter vinden om in beeld te brengen. Dat zelfde zal wel meespelen bij de keuze van de eindredacteur die moet beslissen welke foto gekozen wordt voor de krant of het tijdschrift. Het versterkt dan weer de vooroordelen over mannen en vrouwen die er toch al zijn. Mannen hebben meer hoofd (lees hersenen), terwijl vrouwen meer lichaam hebben (lees gevoel).

In tijden van verkiezingen vind ik zulke onderzoekjes extra leuk, maar ik denk wel onwillekeurig of hetzelfde niet meespeelt bij het in beeld brengen van tandartsen of bankmedewerkers. En ik zou ook wel eens willen weten wat eruit komt als je kijkt naar het geslacht van de fotografen.

Het weetje van zondag nalezen: Verkracht. En daarna?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)