1.567
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mannen en bliksem; een dodelijke aantrekking?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Jaarlijks 24.000 mensen wereldwijd  dood door bliksem. 85 procent is man

Het is weer onweerseizoen en hoe leuk de foto’s ook zijn die je van bliksemschichten aan een donkere hemel kunt maken, er zit altijd een klein kansje aan dat je door de bliksem getroffen wordt.

En dan bedoel ik niet het soort blikseminslag zoals bij liefde op het eerste gezicht. Klein feitje: 24.000 mensen gaan wereldwijd jaarlijks dood door blikseminslag. In 85 procent van de gevallen gaat het om mannen. Komt dat omdat vrouwen vaker binnenshuis zijn als er onweer is of hebben vrouwen dan toch iets speciaals?

240.000 mensen worden jaarlijks getroffen door de bliksem, maar overleven het. De Amerikaanse overheid bracht deze week een rapport uit waaruit blijkt dat het aantal slachtoffers van blikseminslag in de VS in de loop der jaren behoorlijk is gedaald. Komt dat omdat we veel meer in huis zitten?

Mensen die getroffen worden door de bliksem en het overleven houden er vaak van alles aan over. Er gaat immers 300 miljoen volt door je lichaam. Daar kan een 100 Watt lamp een jaar lang op branden. Geheugenverlies, concentratieproblemen en persoonlijkheidsveranderingen zijn niet zo leuk. Waar zijn mijn sleutels ook al weer, waar was ik op weg naartoe (als je naar je werk moet) en vergeten te eten. Maar ook blijven vrienden weg omdat ze je grappen niet meer begrijpen. Als ik dat lees denk ik onmiddellijk dat ik wel heel mensen ken die daar last van hebben.

Natuurlijk scheelt het wel waar je woont. Het dondert het meest boven Centraal Afrika en in Nederland is het maar een paar keer per jaar. Wat moet je dan doen? Hoor je gerommel in de verte, tel dan en als je de 30 niet haalt zou je ergens schuil moeten zoeken.

De Grieken probeerden Pallas Athene, de Romeinen Minerva, de Vikingen Thor en de Germanen Wodan gunstig te stemmen, want die godinnen en goden slingerden hun bliksem naar de mensen. En de godin van de bliksem in Nepal zou nog maagd zijn en daarom hebben tempels in Kathmandu gebeeldhouwde erotische afbeeldingen in de daklijsten, want dan durft ze zich daar niet te vertonen. Dat is nog eens preventieve zorg.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Waarom is de mens monogaam geworden?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)