1.148
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mannen en vrouwen; zelfde wereld, totaal andere kijk

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: mannen en vrouwen kijken gewoon anders naar de wereld

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Kijken mannen en vrouwen op een verschillende manier naar voorwerpen en personen? Dat kun je tegenwoordig goed onderzoeken via eye tracking. Dan worden de oogbewegingen nauwkeurig gevolgd terwijl mensen naar afbeeldingen kijken.

Marketeers die je van alles willen verkopen via websites maken al gebruik van deze methode om te kijken waar je op je computerscherm precies naar kijkt en op basis daarvan kunnen ze het beeld dan weer zo aanpassen dat je ogen wel naar het product gaan dat zij je willen verkopen. Geen reclamefoto die niet net zo lang uitgetest is tot men zeker is dat je de boodschap binnen krijgt en naar de winkel stapt.

Die techniek werd gebruikt door de onderzoekers om te zien of mannen en vrouwen de wereld op de zelfde manier bekijken. En…..? Nou nee, dat doen ze dus niet.

Eerst lieten de onderzoekers mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers naar foto’s uit films en kunstwerken kijken. De mannen maken meer bewegingen met de ogen alsof ze de situatie snel willen overzien. De vrouwen maken minder bewegingen met hun ogen, kijken langer naar één onderdeel maar hebben meer variatie.

De onderzoekers lieten de proefpersonen ook naar mensen kijken, naar heteroseksuele koppels wel te verstaan. Nu wordt het interessant. Mannen en vrouwen keken meer naar de vrouw dan naar de man, maar bij de vrouwelijke proefpersonen was die voorkeur sterker. Als flauw grapje zeg ik dan vaak dat ik me dat goed voor kan stellen, want vrouwen zien er nu eenmaal leuker uit, maar dat is volgens al wat ouder onderzoek niet de reden.

Het zou vooral gaan om te onderzoeken wat de concurrentie is: hoe ziet die vrouw eruit dat ze die man aan de haak heeft geslagen. Goede oude evolutie: mannen altijd gul met zaad en op zoek naar vrouwen om het te planten. Vrouwen daarentegen op zoek naar het beste zaad en dat weet je onder andere door te kijken welke vrouwen op die man vallen. Vallen veel leuke vrouwen op die man, dan kan hij waarschijnlijk het beste zaad leveren.

Mannen keken vrijwel alleen naar de gezichten van de personen op de afbeelding, maar vrouwen keken ook naar andere lichaamsdelen. Als de proefpersonen gevraagd werd te kijken of er dreiging in de afbeelding zat, keken de mannen onmiddellijk naar de ogen. De ogen van de vrouwen gingen omlaag en keken naar de neus en de mond.

Mannen en vrouwen leven in de zelfde wereld, maar zien die dus echt anders. Dat is maar goed ook.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van vrijdag nalezen: Mannen kiezen partners die op hun lijken
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)