668
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mannen komen van aarde en vrouwen ook

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen nou echt zo groot?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Verschillen mannen en vrouwen nu echt zo van elkaar dat het lijkt of ze van twee verschillende planeten komen? Het is natuurlijk een hartstikke leuk spelletje om de verschillen aan te wijzen tussen mannen en vrouwen. Doe het maar eens op een avondje waar 3 of 4 stellen niet weten hoe ze de tijd samen door moeten komen. Om de beurt zeggen wat je een typisch mannelijk en wat je een typisch vrouwelijk trekje vindt. Dat wordt lachen en voor een van de stellen misschien een scheiding.

Maar zijn die verschillen nu echt zo groot? Dat werd onderzocht in de Verenigde Staten en het blijkt een beetje tegen te vallen. De conclusie van de onderzoekers is dat als je het allemaal statistisch grondig bekijkt die verschillen niet groot zijn. Mannen komen van aarde en vrouwen ook. Twee benen op de grond dus. Mannen kunnen heel empathisch zijn en vrouwen verdraaide goed in techniek.

Voor het onderzoek namen ze de gegevens uit 13 grote onderzoeken die behoorlijke verschillen tussen mannen en vrouwen toonden. Daar gingen ze met behulp van de computer opnieuw mee aan de slag en onderzochten of het statistisch wel zo hard was. Ze keken naar de ‘grote vijf karaktertrekken’ – extrovert, openheid, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit en bewustzijn – maar konden geen dramatische verschillen ontdekken. Zelfs als gekeken werd naar typisch vrouwelijk versus typisch mannelijk.

Er is wel een duidelijk lichamelijk verschil (langer, bredere schouders enzovoort) en dat heeft gevolgen voor prestaties, maar verder maakt het weinig uit. Ja, vrouwen zijn meer geïnteresseerd in plakboeken en cosmetica, terwijl mannen graag naar bokswedstrijden en porno kijken. Maar verder, moeten we ze toch als individuen zien volgens de onderzoekers.

Voor wie er meer van af wil weten raad ik de BBC documentaire Brainsex aan. Een eye-opener. Er zijn misschien wel mannelijke en vrouwelijke eigenschappen, maar die komen op verschillende manier bij mensen voor. Je moet dus niet aan stereotype eigenschappen denken, maar aan een mozaïek persoonlijkheid. Waarin deels mannelijke eigenschappen en deels vrouwelijke eigenschappen zitten, dus wat je van Venus en wat je van Mars hebt. Ieder op een andere manier zichzelf dus. Hier een uur lang gratis kwaliteits-tv. En let ook op die man die aan de hand van de lengte van de ringvinger voorspelt wie de hardloopwedstrijd wint. Ik heb er harder om moeten lachen dan bij menige vaderlandse komedie.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Weer aan het werk na het overwinnen van kanker

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)