820
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mannen kunnen ook goede moeders zijn

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag over moedergevoelens in vrouwen én mannen

Mannen kunnen ook heel goede moeders zijn. Zo vat ik het onderzoek het beste samen dat aan de Bar-Ilan Universiteit in Israël werd uitgevoerd en dat in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences gepubliceerd werd. Uit hersenscans werd duidelijk dat als mannen de primaire verzorger van de baby is diens hersenen zich aan de rol aanpasten.

Het onderzoek werd gedaan met 89 vaders en moeders die voor het eerst een kind kregen. Het betrof 20 moeders die de eerste verzorger van het kind waren, 21 vaders die de tweede verzorger waren en om 48 homoseksuele vaders die de primaire verzorger waren in een stabiele relatie. Ze werden geobserveerd terwijl ze in interactie met hun kind waren. Ook werden er hersenscans gemaakt.

De amygdala, het deel van de hersenen waar emoties verwerkt worden, is erg belangrijk bij het ouderschap. Bij vrouwen die de primaire verzorgers van de kinderen waren was dat gedeelte erg actief, zeker vijf keer zo actief als bij mannen die een ondersteunende rol hadden. Bij hen werden wel andere – meer cognitieve – structuren in de hersenen actiever.

Het laat zien dat er een netwerk in de hersenen aanwezig is dat wanneer er een appèl op gedaan wordt actief wordt en zorgt voor de zorgende houding van de ouder. Activering van dat systeem is noodzakelijk om bijvoorbeeld de gelaatsuitdrukkingen op het gezicht van de baby te kunnen lezen. Mensen zonder kinderen snappen dat nooit. Die denken ‘een huilende baby is een huilende baby’, maar een ouder hoort en ziet wat er aan de hand is. ‘Hij is moe, laat mij maar even’, en even later slaapt de kleine kruimel.

Bij de homoseksuele mannen die primaire verzorger van de baby waren was de zelfde reactie in de hersenen te zien als bij de vrouwen. De amygdala werd actief. Maar ook de cognitieve delen van de hersenen. Supermama? Jammer dat niet ook mannen in een heteroseksuele relatie die primaire ouder zijn onderzocht werden. Of krijgen die nooit een kans als mam met haar actieve amygdala in de buurt is? En wat als mama de superbaan heeft en de maandag na de bevalling weer naar de bestuursvergadering moet. Zal haar amygdala verschrompelen?

Duidelijk is in elk geval dat voor het ouderschap de netwerken in de hersenen moeten worden ontwikkeld en ze moeten er beide zo veel mogelijk bij betrokken zijn. Kom op voor je rechten jongens. Vergeet het ‘boys will be boys’ adagio. Boys can be good moms.

 

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)