2.934
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mannen met blosjes op de wangen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: hebben vrouwen een voorkeur voor een bepaalde kleur bij mannen?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Hebben vrouwen voorkeur voor een bepaalde kleur bij mannen? De vraag is niet zo belangrijk lijkt me, maar onderzoekers gingen er eens goed voor zitten.

Ze gaven een aantal vrouwen de mogelijkheid de tint van foto’s van mannen zo te veranderen dat ze aantrekkelijker werden.

En wat gebeurde er? Precies het zelfde als wanneer ik mijn kleindochter met haar kleurpotloden bezig zie. Roze, rozer, zo roze mogelijk. Daar schijnen dames de voorkeur aan te geven. Lekkere roze wangetjes, maar niet al te donker, want al te rood vinden ze niet aangenaam. Dat is weer een signaal van agressie.

De onderzoekers hebben wel degelijk een bedoeling met zulk onderzoek. Aantrekkelijkheid van potentiële partners is een belangrijk onderdeel van het onderzoek naar de evolutie. Voor zulke voorkeuren moet namelijk altijd een verklaring zijn. Wat betekent het op het gebied van betere overleving van jezelf of van je nageslacht? In dit geval is de redenering als volgt.

Een roze kleur hoort bij goede bloeddoorstroming en dat is een teken van gezondheid. Mensen kiezen hun partner op basis van gezondheid, want dan heb je ook grotere kans om gezonde kinderen te krijgen. De onderzoekers maken de vergelijking met vogels. Felgekleurde mannetjes doen het ook beter dan de saaiere mannetjesvogels en de vrouwtjes paren het liefst met die kleurrijke herenvogels.

Ik vraag me af waarom de afdeling rouge en make-up bij de parfumerie zo weinig mannelijke klanten trekt. Ik zie een geweldige markt voor me van roze smeersels.

Het weetje van zondag nog eens lezen: Willen mannen een vrouw die op hun moeder lijkt?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)