1.177
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mannen zijn beter dan vrouwen in multitasken

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Als blijkt dat mannen beter zijn, waarom doen ze dat dan niet?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Werkende moeders moeten zoveel dingen tegelijkertijd in de gaten houden, organiseren en uitvoeren dat het lijkt of ze daar een speciaal talent voor hebben. Dit nieuwe Zweedse onderzoek moet daarom haast wel als een klap aankomen: Het zijn mannen en niet vrouwen die beter zijn in multitasking.

Het is bekend dat multitasking met ruimtelijke vaardigheden en werkgeheugen samenhangen. Onderzoekers deden verschillende testen bij 160 mannen en vrouwen tussen de 20 en 43 jaar om uit te vinden welke mensen daar handiger mee zijn. Er zijn uiteraard individuele verschillen. Kijk je naar de verschillen tussen mannen en vrouwen dan blijkt dat het bij mannen en vrouwen gemiddeld even goed is, maar het hangt bij vrouwen samen met hun menstruele cyclus.

Rond de ongesteldheid presteren vrouwen even goed als mannen. Maar als de oestrogenen door het lijf gieren en vrouwen op hun vruchtbaarst zijn – dat is voor en rond de eisprong – dan is de handigheid in het uitvoeren van meerdere taken minder.

Voor degenen die het willen weten: ja, de leider van  onderzoek was een man. De vraag of dat enige invloed heeft gehad op de uitkomst van het onderzoek kan niet beantwoord worden. Het onderzoek roept echter een veel belangrijkere vraag bij me op. Als mannen daar dan beter in zijn, waarom doen die dan niet veel meer om naast hun werk ook de hectische logistiek rond de management het gezin te verzorgen?
Het weetje van zaterdag nalezen: Was will das weib?
Volg I
van Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)