1.869
12

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mannen zijn idioten

Maar hoe kan het dat een vrouw haar ja-woord geeft aan een man met idioot gedrag?

Een man in IJsselstein wilde via een hoogwerker zijn geliefde ten huwelijk vragen. Je weet hoe het afgelopen is. Zelfs op de BBC was het in het nieuws. Komen we eens anders in het nieuws dan als land dat ruzie maakt over zwarte piet of vanwege onze coffeeshops, zijn we onmiddellijk voorbeeld van de klunzigste manier om een vrouw te behagen. Hoe idioot kun je zijn?

Altijd wel gedacht hoor: mannen zijn idioten en niet alleen in Nederland. Voor een deel was ik tot die conclusie gekomen door zelfinzicht en door grondige observatie. Maar nu is er ook bewijs voor geleverd. Britse onderzoeker toetsten de ‘Male Idiot Theory’ en jawel hoor, ze vonden daar wel degelijk bewijs voor.

Voor het onderzoek werd een kleine groep gekozen: genomineerden voor de Darwin Awards in de periode 1995 tot 2014. Wie krijgen nu zo’n award? Het is een prijs voor mensen wier acties er voor zorgen dat de menselijke soort blijft bestaan door selectief te zorgen dat er een idioot minder blijft leven. Je komt ze met regelmaat in de kranten tegen. Als voorbeeld noemen ze de terrorist die een bombrief verstuurt, maar er onvoldoende postzegels op plakt en dan als de brief bij hem terugkomt deze opent. Mensen die zichzelf door het hoofd schieten om te bewijzen dat de revolver ongeladen is komen niet in aanmerking, maar wel de man die zich met een spionnenpistool dat verwerkt is in een pen door het hoofd schiet om zijn vriend te bewijzen dat het een echte is.

Doen mannen zulke idiote dingen nu vaker dan vrouwen? Dat probeerden ze uit te vinden door de winnaars van die awards met elkaar te vergelijken. Het ging om 282 mannen en 14 vrouwen. 88,7 procent van de winnaars bleek man te zijn. Het is statistisch significant en dus niet te wijten aan toeval. De onderzoekers concluderen daarom dat mannen idioten zijn en idiote dingen doen. Dingen waar een vrouw niet op zou komen.

Ach, het is bijna kerst en met kerst verschijnt altijd het leukste nummer van BMJ, het wetenschappelijke tijdschrift dat voorheen Brittish Medical Journal heette. In het kerstnummer mogen de medische wetenschappers een beetje stoeien en gekke onderzoekjes doen. Volgens mij is dit het enige nummer van het blad dat van begin tot einde wordt gelezen. Het is helaas nog al exclusief: artsen onder elkaar die grappen maken. Jammer natuurlijk, want met meer lezers zou duidelijk worden dat artsen ook heel geestig kunnen zijn.

Ik denk dat de man uit IJsselstein een goede kandidaat voor deze award was geweest en een goed voorbeeld van de idiotie van mannen. Ik geloof echter ook dat vrouwen op een heel andere manier knettergek zijn. Welke vrouw geeft nu na zo’n voorbeeld van idioot gedrag haar ja-woord? Ze zal toch niet denken dat het bij een keer blijft?


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

cc-foto: sean dreilinger


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (12)