5.596
25

Journalist

Enzio Bakker (1991, Gouda) zet zijn eerste voetstappen in de journalistiek met zijn eigen voetbalblog Buitenkant Voet en diverse opiniestukken op verschillende websites.

Mannen zijn te onderdanig

Julien Blancs fijne neveneffect: de discussie komt op gang

Je kunt zeggen over Julien Blanc wat je wil, er is één ding – naast vrouwen versieren – dat hij goed kan: een discussie op gang brengen. Een heel nuttige discussie.

Er is nieuwe talk in onze kleine Nederlandse town. Vergeet de Zwarte Pieten-discussie en het kunstgrasdebat, we’re talking de jongens tegen de meisjes now. Een ouderwetse battle of the sexes. Julien Blanc, een beroemde ‘pick up artist‘, komt namelijk naar ons land en dus ontstaat er hetzelfde als op alle andere plekken waar hij zijn voet aan de grond zet: onrust. 

In het kamp van de door Blanc niet altijd even respectvol behandelde vrouwen worden uitspraken uit hun context getrokken (“Hij promoot aanranding”) en in het kamp der mannen die in deze goeroe geloven, worden zaken gebagatelliseerd (“Ik zie niet in wat daar mis mee is”), en zie: iets nieuws om ons over op te winden in de saaie weken voor december weer begint.

De jongens tegen de meisjes
Ik ken het oeuvre van meneer Blanc niet zo goed als zijn bekendste Nederlandse discipel Thierry Baudet, die er een boek over schreef plus een vlammende ode aan de Zwitserse Amerikaan die uit verschillende landen geweerd wordt, en ik kan me ook niet zo goed verplaatsen in vrouwen als Geraldine Kemper, die, heel handig, vrouw is. Hierdoor voel ik niet echt een drang om op het scherpst van de snede in dit debat mee te strijden, zoals ik vroeger op school ook nooit meedeed met de jongens tegen de meisjes.

Maar toch. Het ‘respect voor vrouwen’ van Kemper – die met Baudet in discussie ging bij De Wereld Draait Door – en de haren aan de ene kant en het “zelfvertrouwen van mannen” van Baudet en de zijnen aan de andere kant maken wel iets in me los. 

Respect voor vrouwen
It's not Okay to be a submissive manRespect voor vrouwen is natuurlijk iets goeds, wat iedere man net zo hard zal toejuichen als Geraldine Kemper. De ‘wijze lessen’ van Julien Blanc zijn niet allemaal even respectvol en slaan hier en daar flink door. Toch raakt het gepraat over oermannen in grotten ergens wel een gevoelig snaartje bij mij. Het respect voor vrouwen zie ik om mij heen namelijk nogal eens uitgroeien tot een onwenselijke onderdanigheid voor vrouwen. Mannen die alleen kleding kopen die is goedgekeurd door hun wederhelft, boos worden op een vakkenvuller omdat ze niet thuis kunnen komen zonder die ene soort wattenstaafjes die uitverkocht is of alleen met hun vrienden wat gaan drinken als dat ‘mag’ van hun vriendin. We zijn ver afgedwaald van onze grot.

Als Thierry Baudet dan schrijft dat de vrouw de wreedste diersoort op aarde is, is dat niet alleen biologisch gezien onmogelijk en schromelijk overdreven (die jongen moet ook z’n boek verkopen), hij heeft tevens een soort van punt. Veel vrouwen willen de broek aan hebben in huis en van de afstandsbediening tot de boodschappenkar de touwtjes in handen hebben. Maar maakt dat ze tot wreed? Wij mannen hebben precies dat honderden jaren lang gedaan. 

Bovendien vermoed ik dat dit ‘dominante’ helemaal niet komt doordat vrouwen per se zulke heerszuchtige krengen zijn, maar omdat wij mannen met al ons doorgeslagen ‘respect’ dat hebben laten gebeuren. Waarbij we aankomen bij Julien Blancs door sommigen zo geroemde seminars over zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen van mannen
Zelfvertrouwen van mannen is natuurlijk iets goeds, wat elke vrouw net zo hard zal toejuichen als Thierry Baudet. Maar de ‘wijze lessen’ van Julien Blanc zijn niet de sleutel tot dat zelfvertrouwen. De beste man leert wie het ook maar horen wil (en ervoor betalen wil) hoe je zo snel mogelijk zo veel mogelijk vrouwen kunt versieren. Natuurlijk kan het veroveren van een al dan niet mooie vrouw je een tijdelijke egoboost geven, maar een zelfvertrouwen dat volledig gebaseerd is op het vermogen om ‘sets’ vrouwen te kunnen bespelen en tientallen bedpartners te kunnen verzamelen, is een wel heel fragiel zelfvertrouwen.

Ik heb een leuke, mooie vriendin waar ik erg trots op ben, maar als ik op alle andere punten van mijn leven één grote mislukkeling zou zijn, zou ik alsnog vrij weinig zelfvertrouwen hebben. Julien Blanc leert mannen niet om zelfverzekerd te zijn, hij leert ze hoe ze zich zelfverzekerd moeten gedragen.

Tijd voor een discussie
Een man bouwt zijn zelfvertrouwen niet op op basis van het aantal vrouwen dat hij om zijn vingers kan winden (of richting zijn kruis kan duwen) alleen, maar ook op basis van succes op werk, het hebben van goede vrienden, een leuke band met familie en waarschijnlijk nog een miljoen andere dingen die ik als jong guppie nog moet ontdekken. Wat ook meespeelt is hoe een man, als hij eenmaal een mooie relatie met een vrouw wil opbouwen, kan zorgen dat hij geen willoos onderdaantje wordt, maar natuurlijk ook geen gewelddadige holbewoner. 

En hoe dat precies moet, daar zijn we nadat duizenden jaren van overzichtelijke man/vrouw-verhoudingen  zijn weggevallen, nog niet helemaal uit met z’n allen. Tijd voor een discussie dus. De jongens tegen de meisjes, we kunnen er alleen maar dichter bij elkaar door komen.

cc-foto: EGLondres

Geef een reactie

Laatste reacties (25)