1.833
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mannenhand maakt vrouwen heet

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Vrouwen krijgen het automatisch warm als een man ze aanraakt

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Media waren snel met hun conclusies en gebruikten allemaal ongeveer dezelfde woorden: “De aanraking van een man maakt vrouwen heet”. Als een mannelijke onderzoeker een vrouw aanraakt gaat de temperatuur van haar huid met bijna een hele graad omhoog, vooral als dat in gezicht of borst gebeurt.

Gedurende een ‘sociaal contact’ werd een warmtecamera gebruikt om de huidtemperatuur te meten bij een niet persoonlijk contact (bijvoorbeeld arm of handpalm) en een persoonlijk contact (gezicht, borst).

Het zal niet verbazend zijn dat het lichaam van de vrouwelijke proefpersonen reageert, maar de grootte van die reactie is wel opvallend. Geslachtsverschil is verantwoordelijk, want als een vrouwelijke onderzoeker de vrouwelijke proefpersoon aanraakte was er geen reactie.

De vraag die dan altijd opkomt is of bij lesbische proefpersonen dat wel gebeurde valt niet te beantwoorden want daar werd niet naar gekeken. De volgende stap van de onderzoekers is om nu de aanraker te onderzoeken, want worden die veranderingen in huidtemperatuur en huidskleur door de aanraker ook op een of andere manier opgemerkt en zet dat weer een keten van interactie in werking? Op de vraag ‘wat moeten we met zulk onderzoek?’ zeggen de onderzoekers dat het misschien bij de veiligheidsdiensten gebruikt kan worden als leugendetector.

Eerder: Handtekeningen zetten. Hoe doet Schippers dat?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)