Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mannenmenopauze

  •  
13-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De man en zijn hormonen ontmaskerd
Wij heren zijn het mannetje door onze hormonen. Veel van ons mannetjesgedrag heeft met de hoeveelheid testosteron in ons bloed te maken. Producenten van testosteron-gels en testosteronpleisters hebben een interessante markt ontdekt in wat ook wel de menopauze van de man genoemd wordt.
In de VS wordt het veel meer onder de aandacht gebracht: Low T. In het medische vakblad The New England Journal of Medicine stond deze week een artikel over de mannenmenopauze en testosteron. De conclusie? We weten er eigenlijk maar weinig van en – opvallend genoeg – minder oestrogeen (het vrouwenhormoon bij uitstek) blijkt ook een rol te spelen.
Die verhalen over de mannelijke menopauze duiken af en toe op. In de jaren zeventig werd het door een stel wel heel originele artsen de penopauze genoemd. Gelukkig zijn we die term vergeten. Net als bij de menopauze blijken echter veel van de klachten waar mensen zich melden rond die leeftijd vaker te maken te hebben met het ouder worden dan met die hormonen, maar leg dat maar eens aan de hormoononderzoekers uit.
In dit onderzoek deden de wetenschappers echt hun best om de man en zijn hormonen te ontmaskeren. Vierhonderd gezonde mannen tussen 25 en 50 jaar kregen een medicijn dat de natuurlijke testosteron en oestrogeenproductie (mannen zetten een klein deel van hun mannenhormoon om in oestrogeen) onderdrukt. Ik ken dat medicijn als mijn broekzak omdat ik het als prostaatkankerlijder heb gebruikt (nu weer even een pauze overigens). Vervolgens kregen 200 mannen of een testosteron-gel (in verschillende sterktes) of een placebo-gel die ze 16 weken gebruikten. ’s Morgens na het aanbrengen van de aftershave even wat mannengel op de borst smeren. De andere 200 mannen kregen ook of de actieve gel of de andere, maar kregen daarbij een medicijn dat de omzetting van testosteron in het vrouwelijk hormoon blokkeert.
Als testosteron en oestrogeen licht daalden werd ook de interesse in seks minder en de mannen werden ook wat dikker. Pas bij nog flink wat minder testosteron en oestrogeen kregen ze hun jonge heer ook niet meer omhoog en werden ze nog zwaarder. Het zwaarder worden had vooral met het ontbreken van de oestrogeen te maken. Daarmee was het antwoord op de vraag van de onderzoekers nog niet beantwoord. Is zo’n gel of pleister met testosteron nu een goed idee of niet? De risico’s bij langdurig gebruik zijn onbekend en ook weten ze niet of wat bij mannen tussen 25 en 50 gebeurt ook voor mannen die ouder zijn opgaat. Ze waarschuwen om heel voorzichtig te zijn met testosteronsupplementen en ze niet te gaan gebruiken als het eigenlijk om normale veroudering gaat. Het blijkt moeilijk voor mensen te aanvaarden dat ze ouder worden. Dat alles wat minder gaat, zeker dat wat met het meest essentiële van de mannelijke identiteit te maken heeft: of je hem nog wel omhoog kunt krijgen.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Altruïsme is geen illusie maar evolutie
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.