462
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mantelzorg als alternatief voor de sportschool?

Wie voor anderen zorgt, leeft zelf langer

In onze participatiesamenleving moeten we allemaal meedoen en onze overheid ziet iedereen het liefst als mantelzorger aan de slag gaan. Het schijnt echter dat lang niet iedereen staat te springen om te participeren.

Die lakse houding zou na het verschijnen van een analyse van medewerkers aan de John Hopkins in de Verenigde Staten wel eens kunnen veranderen. Daaruit zou blijken dat mensen die hun gehandicapte familieleden verzorgen 18 procent overleefvoordeel hebben vergeleken met de slapjanussen die niemand willen bijstaan. 

Het materiaal voor de analyse komt uit een langlopend onderzoek naar mensen in de beroerte-belt. Dat is niet de bijbel-belt, maar het gebied in het Zuidwesten van de Verenigde Staten waar veel mensen een beroerte krijgen en dan vooral de afro-Amerikanen. Het werd gedaan met 30.000 mensen van 45 jaar of ouder waarover veel informatie werd verkregen. Het was daardoor mogelijk om los van het grote onderzoek dan ook eens te kijken naar 3000 mensen die gehandicapte familieleden verzorgden en dat te vergelijken met 3000 mensen zonder gehandicapte familieleden. En ja hoor: de mantelzorgers bleken langer te leven. De onderzoekers denken dat gezien de stress die samen gaat met het inzetten als mantelzorger, je het omgekeerde zou verwachten.

Dat rolt dan als het ware uit de computer, maar wat moeten onderzoekers er vervolgens over zeggen? Het zijn net mensen zoals u en ik. Ze denken na en zeggen wat ze denken dat de oorzaak is. Daarmee betreden ze langzaam maar zeker het terrein van de speculatie. Die mag dan op gezond verstand zijn gebaseerd, maar het blijft toch interpretatie. Het gevoel van zelfwaarde dat uitgaat van iets voor een ander doen zou het wel eens kunnen zijn, denken de onderzoekers. En ook de waardering en de dankbaarheid. Zou kunnen, maar het zou ook heel goed mogelijk zijn dat gemiddeld de sterkste familieleden uiteindelijk mantelzorger worden en die doen misschien al wat meer aan beweging waardoor ze daardoor gezonder zijn. Nee, er is echt wat meer nodig om aan te tonen dat er een echt oorzakelijk verband is.

Waar we natuurlijk wel voor uit moeten kijken is dat nu niet de lieve altruïstische mensen in de mantelzorg verdrongen zullen worden door egoïstische mensen die denken dat ze de kosten van de sportschool kunnen besparen en 18 procent kans hebben langer te leven als ze voor hun oude dementerende moedertje zorgen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
Afwijzing doet pijn

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)