1.241
29

Hans Groen [1963] is zelfstandig ondernemer en bestuurslid van
GroenLinks Midden-Drenthe. Geboren in Noord-Brabant en sinds 2002 woont
Hans Groen in Mantinge, Drenthe. Hans Groen is adviseur op het gebied
van organisatie effectiviteit en Supply Chain Management. en heeft
opleiding in bedrijfseconomie en logistieke bedrijfskunde. Als
fractielid neemt hij de verantwoording voor het webbeheer en is
recentelijk toegetreden tot het bestuur voor het financiele beheer. Hij
heeft een eigen weblog op http://hgroen.wordpress.com/

Mantelzorg volgens het CDA

In Nederland konden mensen nog altijd op elkaar en de overheid rekenen vanuit het solidariteitsprincipe, maar dat duurt niet lang meer

Nu het PGB ten prooi is gevallen aan de niets ontziende bezuinigingen van dit kabinet, is het volgende slachtoffer al in zicht. De mantelzorgers. Op het platform Zorg & Welzijn geeft Sabine Uitslag van het CDA haar werkelijk verhelderende visie op de mantelzorg. Als u mantelzorger bent, raad ik u ten zeerste af het stuk te lezen.

Naast het gebrek aan inzicht in de huidige mantelzorg is Sabine Uitslag niet op de hoogte over de zorgverlening in vroeger jaren. Zonder blikken of blozen vraagt zij zich waarom mantelzorg tegenwoordig zo zwaar is en hoe het dan vroeger geschiedde. Dat antwoord is tamelijk simpel Sabine. Gewoon niet. De zorg van toen valt totaal niet te vergelijken met het heden. Er was veel minder mogelijk, veel minder middelen en ouderen waren vooral overgeleverd aan de mogelijkheden van de familie. Wat vaak inhield dat mensen langere tijd bedlegerig waren, niet uit hun stoel konden komen, amper verschoond werden.

Mantelzorgers doen meer dan alleen datgene wat als vanzelfsprekend is. Mantelzorgers zijn mensen die hun baan opzeggen om voor hun naaste te kunnen zorgen. Dat is wel wat anders dan een potje koken voor je zieke man of vrouw.Het gaat ook niet om tijdelijke zorg, zoals voor je naaste zorgen als hij/zij een gebroken been heeft. Dat zijn tijdelijke situaties die overzichtelijk zijn. Het gaat om jaren van intensieve zorg, vaak tot het bittere einde.

Mantelzorgers kunnen niet hun yoga les opzeggen. Daar hebben zij sowieso geen tijd voor. Vaak komen zij helemaal niet meer weg. Alles in dienst van de hulpbehoevende naaste. Maar ach, volgens Sabine Uitslag mogen we dankbaar zijn dat wij die hulp mogen verstrekken aan onze naaste. “Dat doe je toch gewoon”. Ja, mantelzorgers doen het gewoon, maar gewoon is het niet, doch uitzonderlijk.

Het is werkelijk verbijsterend hoe Sabine Uitslag, mantelzorgers en hun enorme inzet volledig degradeert tot iets wat je wel even doet. Is dit de volgende framing van dit kabinet om zodirect te kunnen bezuinigen op de mantelzorgers? Zoals bij het PGB. Benoem negatieve aspecten aan de zorg en gebruik dat als stok om mee te slaan. Of is dit het volgende staaltje van zelfredzaamheid waar dit kabinet zijn mond van vol heeft? Je gaat je toch afvragen wat de C voor DA betekent? Het beetje solidariteit dat Nederland nog kent, wordt zonder blikken of blozen bij het vuil gezet. Het Amerikaanse systeem komt op deze manier wel heel snel nabij. In de VS betekent ‘pech’ arm en in de goot. In Nederland konden mensen nog altijd op elkaar en de overheid rekenen vanuit het solidariteitsprincipe. Maar dat duurt niet lang meer als het aan het CDA,VVD en PVV ligt.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)