2.188
42

Oorlogsverslaggever De Pers

Arnold Karskens kreeg de afgelopen vijfentwintig jaar bekendheid als een van Nederlands beste en volhardendste oorlogsverslaggevers. Hij werkte voor Nederlandse en Vlaamse radio- en tv-zenders en is nu oorlogsverslaggever voor dagblad De Pers.
Karskens is auteur van onder andere: Pleisters op de ogen, over de geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo. In oktober 2009 verscheen ‘Rebellen met een Reden’, verhalen over idealistische Nederlanders in de oorlog.
http://www.arnoldkarskens.com/

Marco Kroon Geschoren in Rechtbank

Een rood aangelopen Marco Kroon hield het bij zijn weerwoord  heel kort door te stellen dat hij 'nooit actief bewust drugs gebruikt' heeft

Drager van de Militaire Willemsorde Marco Kroon (40) lag zwaar onder vuur maandag bij de regiezitting van de meervoudige militaire rechtbank in Arnhem. Neerlands hoogst gedecoreerde militair wordt beschuldigd van drugsgebruik en het bezit en handel in verboden stroomstootwapens. De feiten speelden zich af in 2009.

Na aanhouding eind januari 2010 moest Kroon zes borstharen afgestaan. Uit onderzoek bleek dat hij de harddrugs cocaïne en MDMA, ( XTC) had gebruikt. Als het Nederlands Forensisch Instituut om meer borstharen vraagt, om zo de periode te kunnen bepalen van zijn drugsgebruik, blijkt hij al zijn lichaamshaar te hebben afgeschoren. Iets wat hij wekelijks doet, zei hij de politie. Maar op foto’s op de Hyves-pagina van zijn Bossche café Vinny’s, genomen tussen februari en november 2009, staat hij met ruime beharing op armen en borst. Officier van justitie Mariska Wijnbelt had dan ook weinig medelijden met de door de koningin gelauwerde Kroon, die zich de hele zitting nauwelijks verroerde in de beklaagdenbank.

In een volgend salvo wees de jonge aanklaagster op nog enkele toevalligheden die volgens haar ‘bevreemding’ wekken. Zo werden op de jas en broek ‘voor en achter’ van Kroon sporen van cocaïne aangetroffen. Pas een week later kwam Kroon met het verhaal op de proppen dat de jas niet zijn eigendom was, maar ooit was achtergebleven in zijn café aan de Bossche Pensmarkt waarna hij het zich had toegeëigend.

Ook twijfelde de aanklaagster aan het bestaan van dreigbrieven geschreven door wraakzuchtige klanten die hij de toegang tot het café had ontzegd en die eropuit waren hem te beschadigen. Die brieven heeft Kroon nimmer kunnen tonen aan de politie, terwijl Kroon wel extra beveiliging en een contactpersoon had gekregen vanwege de toekenning van de Militaire Willemsorde. ‘Dit tast de geloofwaardigheid van zijn verhaal aan.’

Kroons advocaat Geert-Jan Knoops noemde Wijnbelts betoog ‘een marsroute naar veroordeling’. Hij wil meer deskundigen  en getuigen oproepen voordat de zaak ergens volgend jaar inhoudelijk wordt behandeld. ‘Het huidige onderzoek is van meet af aan gecorrumpeerd geweest.’  Volgens hem was er sprake van ‘karaktermoord’ omdat het OM al conclusies trok zonder kennis van nieuwe onderzoeken en getuigenverklaringen.  Knoops vind ik een van de beste advocaten van Nederland.  Met verve verdedigt hij de belangen van zijn cliënt.  Hij en zijn vrouw Cary zijn bovendien erg vriendelijk, ook al zijn we het oneens over de zaak Kroon en vroeger de zaak van de schietende marinier Eric O. Professioneel gedrag, van beide kanten.

Een rood aangelopen Marco Kroon hield het bij zijn weerwoord  heel kort door te stellen dat hij ‘nooit actief bewust drugs gebruikt’ heeft. Teleurgesteld meldde de militair dat hij overal vrijwillig aan meewerkte. ‘Maar dat wordt nu ten nadele gebruikt.’ Op drugsgebruik staat bij Defensie ontslag en op wapenbezit maximaal vier jaar cel. Bij een veroordeling van minimaal een jaar, verliest hij de Willemsorde.

Na afloop zag  Kroon  er niet tegenop mij een hand te geven. Hij liep weg toen ik hem een vraag stelde: ‘Ik praat niet met mensen die alleen negatief over me schrijven.’ Jammer vind ik dat, maar hij moet niet zeuren.  Marco heeft nooit één antwoord willen geven op vragen mijnerzijds over zijn handel en wandel in Uruzgan of Den Bosch. Evenmin zijn kroegvrienden, de meeste familieleden of iemand anders dan legervoorlichting. 

Dit artikel verscheen eerder op arnoldkarskens.com. Eerder schreef Karskens het achtergrond artikel Held met smetten

Geef een reactie

Laatste reacties (42)