2.756
43

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Marco Kroon heeft geluk gehad, maar niet om wat u nu denkt

Omdat Opstelten noch zijn bondgenoten al kans hebben gezien om aan de uitgangspunten van onze strafwetgeving  te morrelen, kon gisteren in de zaak van Marco Kroon récht worden gedaan

Marco Kroon ging direct na zijn vonnis naar Den Bosch om daar te bedienen op het zonovergoten terras van zijn kroeg. En ook om achter de bar pilsjes te tappen.

Wat heeft de kapitein een mazzel gehad. Wat is hij nog net de dans ontsprongen. Aan zijn accent is te horen dat onze held een Brabantse en waarschijnlijk katholieke achtergrond heeft. Zijn eerste gang had dan ook niet naar de kroeg moeten zijn maar naar de Zoete Lieve Vrouwe in de kathedraal om die te bedanken voor haar bijstand. Anders wordt hij alsnog afgerekend en gaat het Openbaar Ministerie in hoger beroep.

Nu volgt – denkt u – dat die Kroon natuurlijk wel met zijn neus in het witte poeder zat en dat er ook historisch – ’t blijft het vak tenslotte – altijd al nauwe banden hebben bestaan tussen soldaten en verdovende middelen. Een van de manieren waarop ons land destijds de Amerikaanse opstandelingen heeft geholpen, is het op krediet leveren van enorme hoeveelheden jenever voor de troepen van generaal Washington. Ook nu is het aan het front moeilijk vol te houden zonder….. ik bedoel van de linkschmens voer je de redenering zo zelf in.

Maar dat volgt helemaal niet er volgt iets anders. Marco Kroon is wel degelijk veroordeeld. Hij heeft een voorwaardelijke werkstraf te pakken en een boete van 750 euro voor verboden wapenbezit. Dat betaalt hij fluitend uit de vakantietoelage voor een kapitein die in mei bij zijn salaris zit.

Maar wat als de PVV en minister Opstelten echt voortvarend waren geweest? Als zij minimumstraffen hadden ingevoerd om de softe rechters bij de les te houden. Als zij vanzelfsprekend verboden wapenbezit op hun prioriteitenlijst had gezet? Niks omstandigheden. Gewoon de bajes in. Minstens een jaar.

Dan zat Marco Kroon nu achter de tralies. Dan was zijn militaire carriere gebroken. Dan was hij waarschijnlijk die Willemsorde toch kwijt geweest. Vanwege de minimumstraffen en een rechter die zich gedwongen zag deze toe te passen op iemand die ontegenzeggelijk een snoeiharde aanpak niet verdiende.

Daarom heeft kapitein  Kroon geluk. Omdat Opstelten noch zijn bondgenoten al kans hebben gezien om aan de uitgangspunten van onze strafwetgeving  te morrelen, kon gisteren in de zaak van Marco Kroon récht worden gedaan. Over een jaar of twee had dat misschien al niet meer gemogen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (43)