2.455
36

promovendus aan de Universiteit van Amsterdam

Marjolein Moorman, eerste vrouwelijke PvdA-lijsttrekker in Amsterdam

Hier zit dus iemand die universitair hoofddocent is, moeder van twee jonge dochters en leider van een fractie in de raad. En ze zit er ook nog eens fris en energiek bij, heel irritant.

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag schreef Alyt Damstra deze ode aan haar collega.

‘Hoi ik ben Marjolein, wie ben jij?’

foto: PvdA

Topwetenschappers zijn interessante mensen, maar ze kunnen vaak beter publiceren dan communiceren. Ik ben dan ook verrast als ik tijdens een congres in Denemarken, waar ik niemand ken en in m’n eentje in een collegebank zit, word aangesproken door de vrouw voor me. Ze steekt haar hand uit. ‘Hoi, ik ben Marjolein, wie ben jij?’ We raken aan de praat. Maar het wordt geen gesprek over onderzoek, publicaties of beurzen, maar over het leven, familie en vooral: Amsterdam. Hoe prachtig de stad is. En wat er toch beter moet. Dat alles begint bij onderwijs, en dat het bizar is dat je er bijna geen huis meer kunt kopen. Ik vertel over mijn achtergrond in theater en de ommezwaai die ik maakte toen ik 26 was. Hoe moeilijk het was om opnieuw te beginnen en hoe blij ik ben dat ik dat toch heb gedaan. Ik heb zin om na jaren studeren nu te gaan promoveren in de politieke communicatie. Ze is nieuwsgierig, scherp en oprecht geïnteresseerd.

Fractievoorzitter van de PvdA
Pas in tweede instantie kom ik erachter dat ze fractievoorzitter is van de PvdA. Hier zit dus iemand die universitair hoofddocent is, moeder van twee jonge dochters en leider van een fractie in de raad. En ze zit er ook nog eens fris en energiek bij, heel irritant. In de jaren daarna blijven we contact houden, ik zie haar rondlopen op de UvA, vol vuur college geven en ’s avonds met net zoveel energie debatten voorbereiden. Als ze in 2017 met overmacht tot lijsttrekker wordt gekozen drinken we met alle betrokkenen wijn bij haar thuis en roken we op het dakterras.

Een stoere fantastische vrouw
Meestal gaat het andersom. Je maakt kennis met de professionele politicus en hoort na een tijd dat diegene ook drie kinderen heeft. Ik heb eerst Marjolein leren kennen en pas daarna de politica. Al is dat onderscheid niet altijd scherp te maken. Als eerste vrouwelijke lijsttrekker van de PvdA Amsterdam heeft ze een geheel eigen stijl die met haar persoonlijkheid is verweven. Ze is bevlogen, warm en razend slim. En boven alles: ze luistert echt. Naar politieke tegenstanders, naar fractiegenoten, naar Amsterdammers. Geen trucjes, geen franje, maar oprechte interesse. Zo leerde ik haar kennen in Denemarken en zo ken ik haar nog steeds: een stoere fantastische vrouw.

De eerste vrouwelijke lijsttrekker van de PvdA Amsterdam
En dat laatste is niet geheel onbelangrijk. Want zo vaak krijg je niet de kans om op een vrouwelijke lijsttrekker te stemmen. Nu wel. De eerste vrouwelijke lijsttrekker van de PvdA Amsterdam. En is ze ook nog eens steengoed. Het wordt me deze verkiezing wel erg makkelijk gemaakt.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)