Laatste update 13:49
4.157
15

Communicatiemanager Sophia-Vereeniging

Kitty Willems werkt als communicatiemanager voor de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. De Sophia-Vereeniging komt op voor huisdieren in Nederland, al sinds 1867. Niet alleen als het kwaad is geschied, maar ook preventief. Zo voorkomt de Sophia-Vereeniging huisdierenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, het natuurlijke gedrag en de verzorging van huisdieren. Met politieke lobby zet de vereniging zich in voor beschermende wetgeving voor huisdieren en een strenge controle hierop.

Marktplaats verkoopt huisdierenleed

Huisdierenleed heeft geen prioriteit bij Marktplaats. Voor een piepjonge kitten of een gecoupeerd pupje, met afgeknipte oortjes nog vers in het verband, kan ik nog steeds gewoon terecht op de advertentiewebsite.

Marktplaats en huisdieren. Een ellendige combinatie als je het mij vraagt. Je koopt er veel te gemakkelijk de wildste diersoorten, de schattigste poesjes of de goedkoopste konijnen. Het stikt er van de broodfokkers waarbij zieke dieren als zoete broodjes over de toonbank gaan. Want mensen willen het, een knorrende mopshond met platte snuit. Of een kitten van drie weken oud. Waar vraag is, is aanbod.

Maar een kitten van drie weken oud verkopen is verboden. Dat staat in de Wet dieren. Daarin is bijvoorbeeld bepaald dat katjes niet van de moeder gescheiden mogen worden voordat ze zeven weken oud zijn. Toch zie je ze te koop staan op Marktplaats. Vrije handel in verboden waar.

Cc-foto: Petra Bajusová

Waarom kun je zo makkelijk adverteren met een kitten van drie weken oud? Ik had gehoopt dat er heel langzaam een einde zou komen aan dit soort praktijken: minister Schouten van LNV maakte afspraken met Marktplaats en de regels voor het verkopen van dieren werden strenger. In maart kondigden de NVWA en Marktplaats trots aan dat ze gingen samenwerken in de strijd tegen verboden advertenties. Hoera voor al de huisdieren die illegaal op Marktplaats staan.

Deze samenwerking lijkt echter een wassen neus. Huisdierenleed heeft kennelijk geen prioriteit want voor een piepjonge kitten of een gecoupeerd pupje, met afgeknipte oortjes nog vers in het verband, kan ik nog steeds gewoon terecht op de advertentiewebsite. Couperen mag alleen als er een medische noodzaak is. In alle andere gevallen is het verminken van je dier hartstikke verboden. En waarom zou je het willen? De Wet dieren moet dieren beschermen tegen dit soort egoïsme, waarbij mensen het uiterlijk belangrijker vinden dan het welzijn van een dier. Maar wat heb je aan een Wet dieren als er geen hond controleert en handhaaft?

Anderhalve week geleden kwam er een rapport uit over het functioneren van de NVWA: ze faalt bij toezicht op slachthuizen. Daar zal het 15 oktober vast vooral over gaan in de Tweede Kamer, tijdens het Algemeen Overleg NVWA. Wie voegt daar het leed van de tientallen miljoenen huisdieren aan toe? Meer toezicht en controle is nodig om de beloftes waar te maken en dieren te kunnen beschermen tegen de beesten.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)