4.098
34

Fractievoorzitter SP Apeldoorn

Sunita Biharie werd geboren in Rotterdam (1980). Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van jeugdzorg, maatschappelijk actief en werkte onder andere mee aan de commissie Samson en voor Stichting STUK. Zij hoopt door het maken van lespakketten, het geven van interviews/workshops en het spreken op conferenties bij te dragen aan de bestrijding van kindermishandeling. Daarnaast is zij politiek actief bij de SP en Blogger bij Apeldoorn Direct. In 2017 werd ze lijsttrekker voor de SP in Apeldoorn.

Marktwerking heeft onze zorg volledig gesloopt

Vandaag is de dag van de mantelzorger. En begrijp me niet verkeerd; het is helemaal terecht dat deze mensen in het zonnetje gezet worden. Er zit alleen ook een bittere andere kant aan het verhaal rondom mantelzorgers

Als tijd geld wordt en elke minuut gaat tellen, omdat we kijken naar het kasboekje om het zo goedkoop mogelijk te houden, dan snappen we niet waar de zorg voor bedoeld is. In plaats van daarvan zouden we moeten inzien dat we medewerkers en cliënten de tijd moeten geven voor liefdevolle en de juiste zorg.

Cc-foto: Neil Moralee

Vandaag is de dag van de mantelzorger. En begrijp me niet verkeerd; het is helemaal terecht dat deze mensen in het zonnetje gezet worden. Er zit alleen ook een bittere andere kant aan het verhaal rondom mantelzorgers. Steeds meer mantelzorgers zijn overbelast. Veel mensen zijn mantelzorger omdat ze niet de juiste zorg kunnen vinden of betalen.

Je zou denken; maar we hebben toch de thuiszorg? Ja dat klopt. En de medewerkers op de werkvloer doen keihard hun best. Maar ook hen wordt het niet makkelijk gemaakt. Uit onderzoek van FNV blijkt dat 52 procent van de medewerkers geen tijd heeft om te lunchen, 80 procent van de medewerkers geen koffiepauze neemt, reistijden niet worden vergoed en roosters worden volgepropt. Ook voor hen geldt dat ze zoveel mogelijk ‘productief’ moeten werken. En dan hebben we het niet over productief voor de cliënt, nee we hebben het over zo GOEDKOOP mogelijk. Ongeveer 77.000 mensen zijn ontslagen in de zorg als gevolg van bezuinigingen. Daardoor kan men bijna geen mensen meer vinden. En nu willen ze ongeschoolde personeel in gaan zetten.

In Apeldoorn gaf onze wethouder jeugd aan dat we heel sociaal zijn. We geven zelfs meer uit als dat we krijgen op de jeugdzorg en komen met tekorten te zitten. Hij had de behoefte dit wel drie keer te herhalen. Te veel geld uitgeven maakt je niet sociaal en maakt ook niet dat je oog hebt voor de mensen. Dat te veel geld uitgeven is een farce. Want de gemeenten hebben allemaal MINDER geld gekregen toen de zorg naar de gemeente ging. Natuurlijk komen we met dat geld dan niet uit. Dat is door heel Nederland zo’n beetje zo. Maar we geven niet meer uit. We moeten het met veel minder doen en dat lukt dus nergens.

Marktwerking heeft onze zorg volledig gesloopt. Zowel de cliënten als de medewerkers vangen de klappen. De mens en de zorg staan helemaal niet meer centraal. Het is echt te treurig voor woorden hoe wij in Nederland steeds verder afglijden naar een land waarin niet menswaardigheid maar geld centraal staat.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)