Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marktwerking in de zorg steeds meer nep en bedrog

  •  
18-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_boekhan.jpg
Als het over de gezondheidszorg gaat, heft de regering in Den Haag gaarne het hooglied van de marktwerking aan. Concurrentie zorgt er immers voor dat de zorgconsument het beste product krijgt tegen de laagste prijs. Aan de perverse wijze waarop dit beginsel is doorgevoerd, wordt met ingang van volgend jaar een nieuw element toegevoegd: als je niet uitkijkt, kun je alleen nog maar naar de dokter, de verpleegster, of de fysiotherapeut met wie je verzekering een contract hebt afgesloten. Tenzij je extra in de beurs tast natuurlijk maar dat doen anderen al met de lastenverhogingen, pensioenverlagingen, dreigende ontslagen en andere combinaties van financieel onheil waarmee de gemiddelde Nederlander elk op zijn eigen manier wordt geconfronteerd.
Nu de stelselherziening van de VVD-minister Hans Hoogervorst is uitgehard, kent Nederland een beperkt aantal zorgverzekeraars die ondanks de hinderlijke tv-reclames waarmee zij het publiek in de herfst teisteren, toch min of meer onderling de markt verdeeld hebben. Hun macht over de gezondheidszorg is van jaar tot jaar gestegen. Het is met deze conglomeraten dat ziekenhuizen, instellingen en zorgprofessionals contracten moeten afsluiten en níet met de patiënt.   Jaren geleden hoorde ik een arts – blijkbaar een oude reactionair die de nieuwe tijd niet begreep – op de radio zeggen: “Ik heb geen cliënten. Ik heb patiënten. Want een patiënt heeft récht op zorg”. Ik ben dat nooit vergeten. Het is altijd blijven hangen. Maar dit geheel terzijde, deze echo van het verleden die allang is overstemd door de mantra’s van competenties en 21th century skills en meer van dat soort onzin.   De verzekering betaalt. De verzekering bepaalt. Niet de persoon die de zorg ontvangt kiest de zorgprofessional of de instelling die hem of haar het best bevalt. maar een of ander grote onderneming die vanuit het bedrijfsbelang vooral zal letten op de laagste prijs en niet op de kwaliteit.   Marktwerking betekent dat de echte klanten bepalen waar zij hun inkopen doen en niemand anders. Als de boven ons gestelde machten wérkelijk marktwerking willen en de beste zorg voor de beste kwaliteit, dan hoort vrije artsenkeuze de hoeksteen te zijn van het stelsel. Anders is het allemaal nep en bedrog. Dan is het alleen maar een manier om een stel verzekeringsbedrijven de kans te geven de Nederlandse zorg in een wurggreep te nemen. De Raad van Bestuur wint, de patiënt verliest.
 
Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.