679
13

TV presentator

Hanneke Groenteman ging na haar studie Frans als journaliste werken bij het Parool. Na een uitstapje werd ze in 1975 eindredactrice van het feministische vrouwenprogramma 'Radioweekblad' (later omgedoopt tot 'Hoor Haar') bij de VARA. Vele programma’s op radio en tv volgden, waaronder 'De Stand van Zaken', 'En dat op maandagmorgen', 'Ophef en Vertier', 'Met het oog op morgen', 'De Schreeuw van De Leeuw’ en ‘ B&W’. Momenteel is ze te zien in het VARA-programma ‘Vrouw & Paard.

Marlene Dumas

Eén van onze beste kunstenaars heeft 100.000 geschonken aan de kunstopleiding waar zij in 1976 begonnen is: "Je kan die top nie eer, als je die basis nie waardeer"

Eén van onze beste kunstenaars, Marlene Dumas, heeft in het licht van de zinloze draconische bezuinigingen in het kunstonderwijs 1 ton geschonken aan De Ateliers, de kunstopleiding waar zij in 1976 begonnen is en die nu in grote problemen komt. Het geld was afkomstig van de Johannes Vermeerprijs die zij kreeg.

Tegen Halbe Zijlstra (demissionair staatssecretaris van Cultuur en boegbeeld van de bezuinigingsdrift) zei ze, in haar moedertaal Zuid-Afrikaans: “Je kan die top nie eer, als je die basis nie waardeer.”

Hierop schreef Margriet Oostveen in NRC Handelsblad van vrijdag 2 november een pissig commentaar. Dat het nou niet zo heldhaftig voor een goed verdienende kunstenaar (geschat jaarinkomen 2 1/2 miljoen volgens Quote) om een ton weg te geven. Wat een zurigheid!

Marlene Dumas geeft een ton, maakt er een belangrijk statement bij en mag daar dan niet om geprezen worden. Ze kan het ook niet doen. Ze kan ook nog meer verdienen. Wie weet geeft ze nog wel meer geld weg, wat gaat ons dat aan.
Het is een prachtig gebaar.

Marlene Dumas is een prachtige kunstenaar met penseel en hart op de goede plaats. Daar passen geen zure commentaartjes bij. Wel waardering.

Volg Hanneke Groenteman ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (13)