2.366
47

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Marokkaans cultuurcentrum

‘Woef!’ zei Wilders. ‘Kef!’ riep de VVD er direct achteraan, bang om uit de toon te vallen

De VVD in Amsterdam staat bekend om haar liberale houding, zich onderscheidend van het ‘ordinaire rechts van haar landelijke fractie’, zoals mijn partijleider Maarten van Poelgeest het deze week nog omschreef in de Groene Amsterdammer. Vaak is dat inderdaad het geval, maar soms kan de Amsterdamse VVD zichzelf niet bedwingen en huilt ze mee met de wolven in het bos.

Was ist loss: de Marokkaanse minister van Migrantenzaken bracht een bezoek aan Amsterdam en stelde voor om een Marokko-centrum op te zetten in onze hoofdstad, onder andere om ‘het emancipatieproces te bevorderen en de banden tussen Marokkanen, Nederlanders en Marokkaanse-Nederlanders te versterken’. Natúúrlijk stelde de PVV in de Tweede Kamer direct vragen over ‘dit bizarre Marokko-project’ aan de minister van Binnenlandse Zaken; niemand had anders verwacht.

Maar blijkbaar vond de VVD in 020 het noodzakelijk ook nog een duit in het zakje te doen: een paar minuten geleden kreeg ik de schriftelijke vragen van onze coalitiegenoot in mijn inbox. Of het College van B&W wist van dit voorstel, en wat ze ervan vond. En of deze buitenlandse overheid hier wel iets te zoeken heeft; of integratie niet een taak is van de Nederlandse overheid zelf; en of er niet ‘bepaalde grenzen in acht moeten worden genomen’. De vragen zijn op zich niet zo schreeuwerig als die van hun geblondeerde Haagse gedoogpartner, maar ze ademen wel een hijgerigheid uit die de VVD in 020 niet goed past.

Amsterdam is een internationale stad met inwoners uit meer dan 150 landen en stedenbanden over de hele wereld. We hebben een India- en Chinadesk speciaal ingericht voor bedrijven. Daarnaast bewijzen Maison Descartes, het Goethe Instituut en de Brakke Grond dat cultuurcentra uit andere landen juist een aanwinst zijn voor de stad. Maar als het woord ‘Marokko’ of ‘Marokkaan’ valt, staat de VVD plots op zijn achterste benen – ingegeven door de angst voor het onbekende en de natte tong van Geert in de nek. Dat is niet alleen jammer en onnodig, maar ook schadelijk voor de internationale uitstraling van onze hoofdstad.

Dit artikel verscheen eerder vandaag op de weblog van Evelien van Roemburg

Geef een reactie

Laatste reacties (47)