7.367
357

Journalist

Marokkanengezeik

Het komt er dus echt, het ‘Marokkanendebat’

Het is een nieuw fenomeen in de Nederlandse politiek: een debat over een etnische groep, die blijkbaar in haar geheel als een probleem wordt beschouwd.

Het komt er dus echt, het ‘Marokkanendebat’. Maar liefst 61 leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal steunen het PVV-idee te debatteren over het ‘Marokkanenprobleem’. Dat zijn er twee keer zoveel als de 30 benodigde: de Partij voor de Vrijheid kan rekenen op steun van VVD, SGP en 50+.

Geert Wilders had zijn collega fractievoorzitters hiertoe opgeroepen in een brief die is te lezen op de website van zijn partij. Een brief waarin wordt gesmeten met cijfers die er niet om liegen: “60% van de 12-26 jarige Marokkanen is verdachte van een misdrijf. Geen enkele groep recidiveert zo vaak als Marokkanen. Maar liefst 80 procent gaat opnieuw in de fout. De tweede generatie is zelfs nog crimineler dan de eerste. Bovendien maken ze zich stelselmatig schuldig aan geweld tegen niet-Marokkanen.”

Zo, die cijfers zijn niet mals. En ze komen uit het ‘Jaarrapport Integratie 2012’, van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Niet bepaald een instituut dat als xenofobisch bekend staat, uit onomstreden bron dus. Alleen een klein groepje die-hard multiculturelen, de gebruikelijke goedpraters en wegkijkers zal ontkennen dat er inderdaad een probleem is met deze groep.

Precies daar zit hem de crux, in die drie laatste woorden: “met deze groep”.

Als u wel eens vaker mijn artikelen op deze site leest, weet u dat ik niet iemand ben die de problemen die er nu eenmaal echt bestaan met immigratie, integratie en islam ontkent of bagatelliseert. Integendeel, zult u misschien denken, die Schut gaat soms nogal ver. Toegegeven, ik zit niet in de hoek van multiculturaliteit bejubelende Joop-scribenten. Sterker, de beschuldigingen van islamofobie en zelfs racisme (het één hoeft niets met het ander van doen te hebben, maar dit terzijde) door enkele reageerders van deze site, zijn voor de eeuwigheid stille getuigen van mijn politieke incorrecte reputatie.

Toch ben ik van mening dat politici termen als ‘Marokkanenprobleem’ niet dienen te gebruiken en zeker niet moeten debatteren over hele groepen allochtonen (een rotwoord, ik weet het) als een probleem, als waren alle leden ervan potentiële criminelen. Ten eerste omdat het gewoon niet klopt. Het feit dat een groep jonge, mannelijke Marokkanen er een zooitje van maakt, betekent niet dat de overige leden van de dik 350.000 leden tellende Nederlands-Marokkaanse gemeenschap een probleem vormen.  Dit lijkt mij zo evident dat ik er verder geen woorden aan vuil wil maken.

Ten tweede is het signaal dat de politiek hiermee zendt op zijn best zinloos en op zijn kwaadst negatief. Zinloos omdat een debat in de Tweede Kamer niets zal veranderen aan het gedrag van ook maar één criminele jongere en negatief omdat de grote meerderheid gezagsgetrouwe, hardwerkende Marokkanen het gevoel kunnen krijgen dat hun gedrag absoluut niet op waarde wordt geschat.

Nog even over het zinloze: ik heb nog geen enkele PVVer met concrete voorstellen voor verbetering van de situatie zien komen. Nu laat ik mij graag overtuigen door de rechts-populisten. Wat is nu precies jullie oplossing van het Marokkanenvraagstuk? En hou het liefst een beetje realistisch: iedereen weet dat deportatie van (minderjarige) Nederlandse staatsburgers nooit – ik herhaal: NOOIT – zal plaatsvinden.  In ieder geval niet zolang één Nederlander zich herinnert wie Johan Rudolph Thorbecke ook alweer was.

Het debat zal dus weer gaan over die grijsgedraaide “noodzaak tot benoemen”. Welnu, PVVers (en VVDers, SGPers en Vijftig Plussers) ik heb nieuws voor jullie: de problemen worden benoemd. In de grootste krant van Nederland, in het grootste opinieblad, op het grootste politieke weblog, bij de best bekeken talkshow, in de enige kwaliteitskrant en soms – heel af en toe – zelfs op Jouw Online Opinie Pagina.

Dus wat willen Wilders en co nu echt bereiken met hun debat? Scoren voor de camera, lijkt me. Eurofobie heeft electoraal niet opgeleverd wat de PVV ervan had gehoopt en dus duikt de partij op haar eerdere, meer succesvolle stokpaardje: immigratie en islam. (En nu we het er toch over hebben, kunnen we ophouden de woorden ‘moslim’ en ‘Marokkaan’ als synoniemen te gebruiken door te doen alsof al die Marokkaanse (straat)criminelen hun wangedrag vertonen omdat dit ze persoonlijk door de profeet Mohammed is bevolen? Choukran bezef!)

Dat de Wildersianen stevig worden geholpen door Mocro jeugdvoetballers, kickboksers en om opsporing verzochten, geeft aan dat er inderdaad een probleem is. Daarover mag best stevig worden gediscussieerd, ook, nee: zeker, in de Kamer. Maar noem het beestje dan bij zijn ware naam: problemen met mannelijke (jeugd)criminelen van Nederlands-Marokkaanse komaf. Kijk serieus naar oorzaken, komt met realistische voorstellen voor aanpak en preventie, betrek de groep, hun ouders en hun familie bij het debat.

Doe je dat niet, is en blijft het een Haags toneelstuk voor de blanke Bühne. Een Marokkanendebat over het Marokkanenprobleem is niets meer en niets minder dan een hoop Marokkanengezeik.

Geef een reactie

Laatste reacties (357)