Laatste update 15:26
9.589
127

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Martin Bosma verdient een goddelijke behandeling, en wel stevig

Door een neushoorn, weer eens wat anders dan een ezel. We zullen maar zeggen: ruwe tijden, grote beesten

Martin Bosma, Kamerlid voor de PVV, heeft het voor het front van de Tweede Kamer opgenomen voor GeenStijl. Hij ging tekeer tegen het besluit van overheidsinstanties, zoals de strijdkrachten, om niet langer op het roze weblog te adverteren aangezien dit reputatieschade kan opleveren. Zo maakte hij zich tot tolk van de reaguurders, die het nog nauwelijks kunnen geloven dat een slachtoffer eindelijk iets terugdeed.

Het wordt tijd dat Martin Bosma keihard door een geile neushoorn in zijn reet genomen wordt tot hij hees is van het klaarkomen. Dan houdt hij misschien eindelijk eens een een paar weken zijn bek.

cc-foto: mout1234

Ik ga ervan uit dat degenen, die thans zo hartstochtelijk GeenStijl in bescherming nemen, beschaamd zwijgen nu zij tegelijk met Bosma zo welsprekend en voortreffelijk van repliek gediend zijn. Althans naar hun eigen normen. Zij hebben immers de vrijheid van meningsuiting in gevaar verklaard omdat Rosanne Hertzberger en haar honderddertig amazones zulke taal afdoen als verbale verkrachting. Martin Bosma hoonde dat weg.

In de Tweede Kamer trad hij even als solist naar voren, uit een duizendkoppig koor van bloggers en twitterati dat al dagen loeit van verontwaardiging. Het zal toch wat zijn als je niet meer zonder gevolgen op internet kunt beschrijven hoe je met naam en toenaam genoemde personen in alle lichaamsopeningen uitwoont. Dat je te horen krijgt: aan mij zul je met je smeerlapperij geen geld meer verdienen. Zo wordt het debat in Nederland gesmoord, luidt de consensus onder de fans van GeenStijl.

Die neushoorn moet bij hen ook maar eens langskomen als hij Bosma voldoende heeft afgewerkt. Hij krijgt het nog druk. Dat is weer eens wat anders dan de ezel met omzwachtelde hoefjes die Reve ons een halve eeuw terug in zijn “Nader tot U” schilderde. We zullen maar zeggen: ruwe tijden, grote beesten.

Misschien moet ik uitleggen wat mij tot het bovenstaande inspireerde. In de jaren zeventig heb ik eens gesprekken gevoerd met een psychiater die veel patiëntes uit Katendrecht behandelde, waar toen de prostitutie nog niet verdreven was. Dit was niet altijd naar genoegen van de souteneurs, die dat doktertje wel eens opwachtten om hem een lesje te leren. Onverstandig, want mijn gesprekspartner had de zwarte band karate. “Kijk”, legde deze psychiater uit, “Ik ben uit de grond van mijn hart liberaal. Ik pas me graag aan bij het normenpatroon van de ander. Dus dan kreeg zo’n agressieve pooier van mij een paar klappen terug. Daarna zei ik tegen hem: ‘Je weet, ik ben arts. Ik heb net je sleutelbeen gebroken. Ik zou maar naar de eerste hulp gaan’.”

Aan dat gesprek moest ik denken toen ik de kop van Bosma op de tv zag. Voor sommige mensen kan het heel verhelderend zijn als zij een keertje naar hun eigen gedragsnormen behandeld worden. Dit heet in Jip en Janneke-taal ook wel: de verkeerde uitdagen. Koekje van eigen deeg is misschien ook wel van toepassing.

Aanvulling 15:15
Ze bijten weer lekker vandaag. Bert Brussen van ThePostOnline roept op tot actie. Hij plaatst geen link naar de Joop Opinie en brengt enkele geselecteerde citaten op de manier waarop dat vóór de val van de Muur gebeurde in het Oostberlijnse Neues Deutschland, of de Pravda.

Ook De Dagelijkse Standaard is over de rooie. En ook daar maar geen link naar het hele stuk. Natuurlijk niet.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (127)