29.216
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Masturberen is goed voor je

Waarom zelfbevrediging je gezondheid kan verbeteren

Het verhaal duikt steeds weer op: masturbatie is goed voor de gezondheid. Nu is het zo dat ik wel weet wat masturbatie is, maar dat ik veel minder verstand heb van gezondheid. Daarom ben ik wat in de war over deze bewering.

Masturbatie is een duidelijke handeling die voortkomt uit een eveneens duidelijk verlangen en vaak beloond wordt met een ook al duidelijk resultaat. Gezondheid is daarentegen iets dat per cultuur verschilt, dat door geslacht en leeftijd wordt bepaald en dat sterk afhankelijk is van de context waarin het wordt beoordeeld. Het is een waardeoordeel over de kwaliteit van leven. Wat wordt er dan precies bedoeld met de bewering dat masturbatie gezond is?

Ongeveer 94 procent van de mannen zegt het regelmatig te doen en 85 procent van de vrouwen. Dat in die onderzoeken dan altijd staat dat ze het ‘toegeven’ is een veeg teken, want het impliceert dat de onderzoekers vinden dat het moeilijk  is voor de mensen het vertellen en dat de anderen het eigenlijk ook doen, maar het gewoon niet durven te zeggen. Laten we dus maar zeggen dat iedereen het doet en iedereen die het niet doet mag van mij zeggen dat hij of zij ook dan ook niet iedereen is.

Maar nu over de gezondheid. Vrouwen die regelmatig masturberen hebben minder vaak urineweginfecties. Dat zou komen omdat bij de opwinding de baarmoedermond zich opent en de vloeistoffen met daarin bacteriën afgevloeid wordt. Verder zou er verband zijn met minder kans op diabetes type 2 (hoe dat zit begrijpt niemand en kan morgen zo maar een broodje aap blijken te zijn) en minder slapeloosheid door de ontspanning.

Bij mannen zou het de kans op prostaatkanker verkleinen (als het ware door het schoonspoelen van het orgaan), de immuniteit verbeteren en minder depressies opleveren. Je zou overigens zeggen dat die voordelen ook optreden bij andere vormen van seks en dus niet exclusief zijn voor masturberen.

De seksuoloog heeft er ook nog iets over te zeggen. Het geeft geen seksueel overdraagbare aandoeningen, je wordt er niet zwanger door, je kun je partner er niet door teleurstellen en je hoeft je niet zenuwachtig te maken of je het wel goed doet. Als ik die seksexpert dus moet geloven kunnen we maar beter niet meer van bil gaan, maar de rest van ons leven solo vrijen.

Ik zou graag ook nog een advies geven hoe vaak per dag je deze remedie moet volgen om gezond te worden. Of beter uitsluitend ’s avonds voor het slapen gaan om een goede nachtrust te genieten?

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:
Is liefde een ziekte?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)