770
26

Campaigner IKV Pax Christi

Krista van Velzen is als campaigner tegen nucleaire bewapening verbonden aan IKV Pax Christi. Van Velzen werd bekend als vredes- en milieuactivist. In 1998 werd ze fractiemedewerker in de Tweede Kamer voor de SP en van 2002 tot in 2010 zat ze voor die partij zelf in de Tweede Kamer. Van Velzen werd in 2006 verkozen tot Dierenbeschermer van het Jaar.

Maxime Verhagen

Wie het CDA, en in het bijzonder Maxime Verhagen, een beetje kent die weet dat hij aan Kameruitspraken altijd een bijzondere uitleg geeft.

Een oproep van een meerderheid van de Tweede Kamer kun je gewoon ombuigen naar je eigen voordeel. Zo ook maandagavond.

Verhagen kreeg een duidelijke opdracht mee voor de toetsingsconferentie over het non-proliferatieverdrag. De door mij ingediende motie schrijft. “Verzoekt de regering aan de Amerikaanse regering over te brengen niet langer te hechten aan de bescherming van het Europese vasteland door middel van de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Europa en de terugtrekking van deze kernwapens wenselijk te achten.” Behalve de SGP en de PVV steunde de volledige Kamer deze motie. Klare taal zou je zeggen. We moeten die wapens niet meer. Retour afzender.

Maar Verhagen zou Verhagen niet zijn als hij niet via een omweg zijn eigen draai kan geven aan dit overduidelijke verzoek. Hij kwam met een voorstel tot reductie van het aantal wapens op Europese bodem. Een slap verhaal. Waar is het principiële punt gebleven dat Nederland überhaupt niet langer beschermd wenst te worden door kernwapens? Door nu (nog) vast te houden aan nucleaire bescherming bestendigt Verhagen de huidige situatie waarin landen elkaar in een houtgreep houden. Daarmee laat hij laat een historische kans lopen om van Nederland en Europa kernwapenvrij te maken. Reductie is wat anders dan terugtrekking. Het is een slap verhaal dat vooralsnog te weinig bijdraagt aan een kernwapenvrij Europa.

De miljoenen mensen die decennia lang gestreden hebben voor een kernwapenvrije wereld rekenden op de steun van Obama en zijn Europese bondgenoten. Verhagen negeert de roep van deze mensen en van de Tweede Kamer. Een demissionair minister kan zich niet veroorloven om een eigen draai aan de opdracht van de Kamer te geven. Verhagen heeft zich slap opgesteld, het hoopvolle doel van een kernwapenvrij Europa is met dank aan onze minister van buitenlandse zaken uit beeld geraakt in plaats van dichterbij gekomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)