3.015
35

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Media-criminaliteit

Na de fact-free politiek nu de fact-free journalistiek

‘Ramadan-criminaliteit’, het stond er echt. Het Algemeen Dagblad pakte afgelopen vrijdag uit. Met dikke chocolade letters stond de term boven het openingsartikel. Volgens de krant zet de politie in Den Haag en Utrecht de komende weken meer man in vanwege de islamitische vastenmaand ramadan. Marokkanen gaan dit jaar niet op vakantie, maar blijven in Nederland omdat het vasten hen in Marokko zwaarder zou vallen. Het is daar immers warmer. ’s Avonds, na het verbreken van het vasten, zouden de moslims op straat blijven hangen, wat zou resulteren in ‘ramadan-criminaliteit’.

De term ‘ramadan-criminaliteit’ is zo absurd, dat mijn haren er onmiddellijk van overeind gaan staan. De suggestie die het AD doet, namelijk dat moslims tijdens de ramadan (meer) op boevenpad gaan, is om twee redenen ergerlijk.

Allereerst gaat de krant er vanuit dat het volkomen acceptabel is om moslims c.q. Marokkanen direct met criminaliteit te verbinden.  Zo schrijft het AD:

De politiekorpsen in Utrecht en Den Haag zetten zich deze zomer schrap om te voorkomen dat moslims die tijdens de ramadan in Nederland verblijven, op boevenpad gaan.

Zonder enige vorm van nuance verklaart de redacteur in kwestie moslims tot criminelen. Na het verbreken van het vasten is het slechts wachten tot ze hun huizen uitkruipen en aan het stelen slaan. Maar, niet gevreesd! Gelukkig zijn daar onze politieagenten om ál die moslims op het rechte pad te houden.

Generaliseren is nog tot daaraan toe, maar dat met een link doen die er niet is, is toch wel erg pijnlijk. Jongerenradiozender FunX achterhaalde namelijk dat het om een opgeblazen verhaal gaat.

De politie zet al jaren extra man in tijdens de ramadan. Niet omdat er meer criminaliteit plaatsvindt, maar omdat men langer op straat is, waardoor de diensten verschuiven. Bovendien benadrukt politiewoordvoerder Bernhard Jens tegenover FunX dat uit cijfers het tegendeel blijkt van wat de krant suggereert: criminaliteit neemt tijdens de ramadan juist níet toe.

Het AD kwam dus met een lulkoek verhaal en FunX heeft dat ontkracht. Voor veel mensen is de kous daarmee af, maar voor de – Marokkaanse- moslim houdt het hier niet op.

De term ‘ramadan-criminaliteit’ is namelijk zo sterk, dat deze blijft hangen en bepalend wordt voor de beeldvorming die, laten we eerlijk zijn, de afgelopen jaren niet al te positief is geweest. Ik kan me goed voorstellen dat de redacteur al likkebaardend de woorden tikte en dacht “yes! Ik heb ‘m!” Moslims + angst zaaien = de perfecte kop. Dat deze inhoudelijk incorrect is doet er niet toe.

Keer op keer besluit ik me niet langer op te winden over wat diverse media melden over ‘Marokkanen’ of ‘moslims’. Men ziet, leest en hoort toch alleen wat men wil en media faciliteren het smachten van Henk en Ingrid naar rampverhalen. Wie de negatieve beeldvorming probeert te doorbreken, komt van een koude kermis thuis. ‘Succesverhalen’ worden bestempeld als uitzondering op de regel, in plaats van wat ze zijn: de regel.

Dat is waar het echte probleem huist: we vinden het normaal dat hele bevolkingsgroepen of aanhangers van een bepaald geloof worden weggezet als ‘crimineel’ en halen onze schouders op wanneer het tegendeel blijkt. We voeden onze eigenwaarde met de devaluatie van ‘anderen’ en zijn piepstil wanneer die anderen toch niet zo ‘anders’ blijken te zijn.

Het AD probeerde te scoren met iets dat er simpelweg niet is. Het is onjuist, onwaar en onsmakelijk.

Volg Hasna El Maroudi ook op Twitter

Dit artikel staat ook op de website van Hasna El Maroudi

Geef een reactie

Laatste reacties (35)