1.671
8

live bij De Gids FM op Radio 1

Media-offensief G500 een gevaarlijk trucje

Columniste Rosanne Hertzberger vreest dat wedloop campagnebudgetten ten koste gaat van de inhoud 

De G500 wil Nederland klaar maken voor de verkiezingen. Onlangs maakten zij bekend een half miljoen te willen verzamelen om mensen aan de hand van reclame en televisiespotjes te bewegen op hervormingsgezinde partijen te stemmen. Columniste Rosanne Hertzberger heeft haar twijfels bij het zogenoemde OranjePAC, zo schreef ze in NRC Handelsblad. In Amerika is gebleken dat een soortgelijke stunt lobbyisten alleen meer macht geeft en het politieke vertrouwen tot een minimum daalt.

In het Joop-debat van donderdag 24 mei discussieert columniste Rosanne Hertzberger met G500 initiatiefnemer Sywert van Lienden. Kijk en luister naar het Joop-debat vanaf 11.45 op DeGids.fm

Hertzberger is bang voor geldsmijterij aan dure campagnes. Wanneer een aantal partijen beginnen, heeft dat volgens haar een aanstekelijke werking en willen we bovendien ook weten wie de geldschieters zijn. Dat leidt allemaal af van de inhoud. Hoewel Van der Lienden tijdens zijn aankondiging bij DWDD aangaf het debat vooral via de inhoud te voeren, heeft Hertzberger twijfels over het systeem.

“Het is een surrealistische ontwikkeling in de Nederlandse democratie. In Amerika worden zelfs fervente Republikeinen misselijk van de SuperPAC’s die honderden miljoenen dollars uitgeven om de tegenkandidaat kapot te maken. Door de wedloop aan campagnebudgetten kunnen volksvertegenwoordigers het zich nauwelijks nog permitteren om zich met iets anders bezig houden dan met fundraising.” 

Volgens Hertzberger zijn er twee grote mazen in het net van Van der Lienden.

“Geld is er één. Het systeem van politieke partijen is de tweede. Die zijn notoir kwetsbaar en kun je met een paar honderd man naar je hand zetten. G500 heeft besloten om met zijn volle gewicht tegen beide loopholes aan te beuken om zijn zin te krijgen.” 

De G500 krijgt veel steun van vooraanstaande politici als Alexander Pechtold en ook prominenten als Herman Wijffels en Paul Schnabel, Lex Hoogduin en Pieter Winsemius zouden graag aanschuiven bij raad van toezicht van de jeugdige beweging. Hertzberger vindt dat enige terughoudendheid op zijn plaats is totdat de G500 zich bewezen heeft. 

Lees meer over dit onderwerp in: 

Volkskrant: G500 is een bijwagen van D66

Krapuul: G500 spreekt jonge generatie liberale agenda

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)