6.595
76

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Media-terreur

Nederland is bang, klinkt het nu. Onzin, de media zijn notoire bangmakers.

Het incident tijdens de Dodenherdenking op de Dam is voor de media reden om weer eens fijn uit te pakken. Bij gebrek aan echte verdachten zijn nu de Nederlanders gewoon zelf de schuld.

Nu gaat het in de media over dat ‘we’ een bang volk zijn. Arnold Karskens noemt het incident op de Dam ‘beschamend’. Volkskrant-columnist Bert Wagendorp schrijft ‘dat we ons bang hebben laten máken’.
O ja? 
Look who’s talking. 
Het was de Volkskrant die vorig jaar met chocoladeletters kopte ‘Amsterdam ontsnapt aan aanslag’. Dat was naar aanleiding van de Ikea-hoax, een zaak waarbij al meteen bij de persconferentie van Cohen en consorten duidelijk werd dat er ondanks het massale politieoptreden en de ontruiming van winkels nabij de Arena, weinig aan de hand was. Er was een telefoontje gepleegd. Dat was alles.
Maar de media waren toen al zo overspannen dat ze er niet in slaagden om die boodschap er uit te halen. Er móést gevaar zijn. Nova deed drie kwartier na de persconferentie nog steeds of de Nederlandse 9/11 in volle gang was. De Volkskrant maakte je de volgende ochtend nog eens flink aan het schrikken.
Om niets.
Die berichtgeving is tekenend voor hoe de media de afgelopen jaren om zijn gegaan met incidenten. Steeds erger maken dan het is. Van de stilgezette trein met biddende jurkmannen bij Utrecht tot de rellen in Culemborg, van een colablikje naar het hoofd van Prem tot een arrestatie aan boord van een KLM-vliegtuig in Duitsland. Voor dat laatste werd zelfs een Extra Journaal ingelast terwijl onder het starten van de leader al duidelijk werd dat er niets aan de hand was. Dat werd vervolgens gewoon ontkend.
Soms krijg ik het idee dat ze op de gemiddelde redactie vijf keer per dag bidden om een terroristische aanslag.
Dinsdag stelde het NOS Journaal voor om bij de volgende Dodenherdenking iedereen persoonlijk te gaan fouilleren. Ik zou zeggen, trek de bewakers dan meteen ook historische uniformen aan. 
Hoe anders reageert het Nederlandse publiek. Hier op Joop was de opname van het incident als eerste online te zien en inmiddels al zo’n 80.000 keer afgespeeld. Bekijk het fragment eens, van begin tot eind duurt het 3 minuten en 15 seconden. Van de gil tot het moment dat de koningin de plechtigheid hervat. Drie minuten, dat is net zo lang als de songfestivalinzending van Sieneke, ook al lijkt die weliswaar een eeuwigheid te duren. Drie minuten en de massa komt tot bedaren. Is dat de reactie van een bang volk?
Ik vind het juist verbazingwekkend hoe snel iedereen weer bij zinnen was. Ja, er was even paniek geweest. Is dat raar? Tijdens die twee minuten stilte is het altijd spannend, dat is het al zo lang ik me kan herinneren. Blijft iedereen stil, stoppen de auto’s, gaat er geen kind huilen? Het is een gezamenlijke inspanning die spannend is.
En dan gebeurt er iets geks. Iemand roept ‘bom, bom’ en er is paniek. Is dat uitzonderlijk? Nee, natuurlijk niet. We weten allemaal wat er gebeurt als je in de bioscoop brand roept. Daarom is dat zelfs strafbaar.
Wat echt bijzonder bleek, was dat het publiek zo snel weer kalm werd. Op Twitter merkte NOS-verslaggever Olof van Joolen op dat zovelen in het publiek ‘rustig, rustig’ riepen. Om de paniek te bedwingen. Wat nou bang volk?
Het deed me denken aan een incident in de Rotterdamse club Nighttown. Daar brak ooit midden in de zaak een grote brand uit terwijl er 1500 mensen uitzinnig dansten. Binnen drie minuten was de zaak ontruimd. Het feest ging vervolgens gewoon op straat door, tot bovenop de brandweerwagens werd er gedanst. De journalisten konden er niet over uit. Waar was de paniek?
Bang volk? Nee, overspannen media. Nu proberen ze ons weer bang te maken met het feit dat we te bang zouden zijn. Het enige waar ik benauwd voor ben is voor media die zelf elk incident opblazen. Met zulke journalisten heb je geen terroristen meer nodig.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)