3.843
112

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Meebetalen aan detentie bevordert de misdaad

Hoe gaan mensen die met een schuld uit de bak komen die schuld afbetalen?

Een dikke acht weken voor de gemeenteraadsverkiezingen strelen Opstelten en Teeven het gezonde volksgevoel. Zij dienen wetsontwerpen in om gedetineerden te laten mee betalen aan de kosten van de gevangenisstraf. Ook Opsporing, voorgeleiding en veroordeling worden voortaan in rekening gebracht.
Zal ze leren, dat tuig!

Wie vast komt te zitten, moet volgens het nieuwe ontwerp 16 euro per dag betalen tot een maximum van 11.680. TBS’ers zullen net zo goed worden aangeslagen. In het geval van minderjarigen krijgen de ouders de rekening gepresenteerd. Hadden die tokkies hun larven maar moeten opvoeden!

Kruimelwerk
Wij weten hoe de wereld in elkaar zit: de misdaad loont als je het maar groots aanpakt. Een beetje drugs runnen, kleine kraakjes en overvallen zetten structureel geen zoden aan de dijk. Die zoden verdwijnen namelijk naar de rijke helers en de grote bazen met hun beroemde advocaten. De pakkans is bij het kruimelwerk ook al groter als je ziet hoeveel moeite het gekost heeft om Holleeder achter de tralies te krijgen en dan nog niet eens voor de misdaden waarvan hij écht wordt verdacht.

Mochten de voorstellen van Teeven en Opstelten het halen – en dat zal wel – worden allerlei kleine krabbelaars met grote schulden opgezadeld. Om die met eerlijk werk terug te betalen zijn ze eindeloos bezig. En die hypotheek kunnen ze ook wel vergeten. Met andere woorden: wie een keer in de fout gaat, ziet zijn levenskansen geruïneerd. Tenminste voor zover hij het rechte pad wil bewandelen. De broertjes en de zusjes van de risicojongere zijn net zo goed de klos als moeder – vader is immers met de noorderzon vertrokken – ineens duizenden euro’s op moet brengen om de jeugddetentie van de oudste te betalen.

Een verslaafde heeft grote bedragen extra per maand nodig om zich de ontwenningsverschijnselen van het lijf te houden. Zo’n grote rekening van de overheid bovenop straf en detentie hebben hetzelfde effect. Ook dan is veel geld extra nodig. Dat kun je zonder het talent van Herman Brood of van een gewiekste beursspeculant niet op een legale manier bij elkaar brengen.
Het gevolg is duidelijk: deze voorstellen kunnen er alleen maar toe leiden dat kleine criminelen, eenmaal gepakt, in de criminaliteit zullen blijven, tenzij ze de lotto winnen: Dat betekent meer inbraken, meer overvallen, meer drugssmokkel.

En dat alles om bij het onnadenkend deel van het kiesvolk in het gevlei te komen. Laat niemand het nog wagen om Teeven en Opstelten crime fighters te noemen. Zij doen het omgekeerde.
Beluister deze opiniebijdrage hier


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (112)