3.219
148

SP-fractievoorzitter PS Limburg

Thijs Coppus (1981) is fractievoorzitter voor de SP in de Provinciale Staten van Limburg. Hij is sinds 1998 actief voor de SP. Aanvankelijk als raadslid voor de SP in Horst aan de Maas, vanaf 2007 als lid van Provinciale Staten. \
Coppus rondde in 2003 de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening af en ging na enige omzwervingen in de ouderenzorg aan de slag voor de SP als medewerker van het studiecentrum.
http://thijscoppus.sp.nl

Meehuilen met Wilders

CDA en VVD proberen voor eigen gewin de verschillen in de Limburgse samenleving groter te maken

De opmars van Wilders zorgt in Limburg voor veel beroering. Mensen maken zich zorgen over de verharding van de samenleving, of schamen zich zelfs voor hun Limburgse afkomst. Niet alle Limburgers stemden op Wilders en niet alle Wilders-stemmers zijn notoire racisten. Voor veel mensen heeft de politiek zich vervreemd van de samenleving. Een stem op Wilders is in veel gevallen een protest tegen de gevestigde orde.

Toch maken de rechtse partijen in Provinciale Staten zich grote zorgen over de gevolgen van de opmars van Wilders voor hun populariteit. Hun tactiek lijkt te zijn gericht op het overschreeuwen van Wilders. Zo stelde de VVD onlangs voor om de preventieve jeugdzorg voor allochtone gezinnen af te schaffen en wil het CDA dat Burka’s in de bussen van Veolia worden verboden.

Zowel CDA als VVD probeert voor eigen gewin de verschillen in de Limburgse samenleving groter te maken. Want hoeveel Limburgse moslima’s dragen een burka? Hooguit een handje vol. En het risico van het afschaffen van de preventieve jeugdzorg voor allochtone gezinnen is dat een aantal probleemjongeren zich alleen nog maar verder af gaat keren van onze samenleving. Wanneer het mis gaat en deze jongeren daadwerkelijk op het verkeerde pad raken, dan is het dezelfde VVD die schreeuwt om keiharde maatregelen.

Limburg kent grote problemen. We moeten goede oplossingen vinden voor de gevolgen van de bevolkingskrimp, zowel onderzoeksinstituten als fabrieken en bedrijven moeten voor onze provincie behouden blijven en steeds meer mensen vervreemden van hun eigen buurt.

Maar het is te gemakkelijk om de schuld van al deze problemen bij een bevolkingsgroep neer te leggen. Want het zijn niet de Polen, de moslims of de Hollanders die de problemen in Limburg veroorzaken. Integendeel, het zijn juist de schreeuwende politici die de problemen hebben veroorzaakt. Als een pyromaan die de brandweer opbelt, roepen  CDA en VVD dat er iets moet worden gedaan tegen ‘massa-immigratie’  en ‘gezichtsbedekkende kleding’.

Maar welke partijen waren er verantwoordelijk voor dat in de jaren ’70 en ’80 geen enkele allochtoon Nederlands hoefde te leren? Wie hadden het voor het zeggen toen deze mensen werden bij elkaar werden gestopt in grote nieuwbouwwijken? Waarom staat het Limburgse CDA nog steeds toe dat Polen in grote groepen ver weg van onze samenleving worden gehuisvest? Hoe kan het dat er in veel steden steeds meer ‘sloopnomaden’ leven die van sloopwijk naar sloopwijk treken en geen nieuwbouwwoning kunnen betalen? En welke partijen zijn verantwoordelijk voor grote bezuinigingen op buurt en opbouwwijk?

Meehuilen met Wilders in het bos is misschien even lekker, maar het zorgt er uiteindelijk alleen maar voor dat de politiek zich nog verder vervreemdt van de mensen. Men weet immers dondersgoed dat alle spierballentaal de problemen alleen nog maar groter maakt. CDA en VVD zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor jarenlang falend beleid van marktwerking en bezuinigingen. Dit kan niet worden verhuld met een burka.

Geef een reactie

Laatste reacties (148)