1.095
53

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Meer democratie in plaats van Rehns budgettaire wurgseks

Als Rehn die rare contraproductieve boetes van hem inderdaad probeert op te leggen is het alternatief chaos en opstand

Met zijn adviezen heeft Olli Rehn zich voor het eerst gemanifesteerd als de economische dictator van de Europese Unie. Je kunt ze als regering wel diep in een bureaula wegstoppen, maar dan volgen er hoge boetes. Voor Nederland bedragen die 1,6 miljard en 600 miljoen euro. Dit danken wij allemaal aan onze vertegenwoordigers in Brussel want met dat overdreven recht zitten van ons en dat wijzen naar de stoute jongetjes in de klas heeft Nederland zélf er voor gezorgd dat geen bovenmeester genade kan tonen als het zelf een keer over de schreef gaat.

Een bekende waarschuwing luidt: pas op met het doen van wensen, want je hebt kans dat ze uitkomen. Dit is nu het geval met het door de Europese Commissie afdwingbaar begrotingsbeleid.

Olli Rehn zit daar om ervoor te zorgen dat alle Europese landen doen aan die rare budgettaire wurgseks die zou moeten leiden tot een wegsmeltend tekort. Er is maar één oplossing. En dat is niet een afbraak van de Europese Unie. Dan zijn we pas goed in de aap gelogeerd. Dan wordt Europa een uithoek in verval waar de economische grootmachten van de eenentwintigste eeuw – China, Brazilië, India, voorlopig ook nog wel de Verenigde Staten – elkaar beconcurreren om macht, invloed en inkomsten. Dat is pas een erfenis om na te laten aan de bij rechts nu zo geliefde kleinkinderen.

Nee, dat mag niet gebeuren. Wat de Europese Unie nu nodig heeft, is democratische legitimiteit. Olli Rehn dient vervangen te worden door een Europese Commissie die op dezelfde manier als de Nederlandse regering verantwoording af dient te leggen aan het Europese Parlement.

Het alternatief is chaos en opstand. Dat zal blijken als Rehn die rare contraproductieve boetes van hem inderdaad probeert op te leggen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (53)