815
34

live bij De Gids FM op Radio 1

Meer dwang uit Brussel?

Harry van Bommel (SP) versus Henk Jan Ormel (CDA) over uitbreiding macht van de EU

In het Joop-debat, donderdag om circa 11:45 uur live op Radio 1, gaat SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel in discussie met CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel over de vraag of meer bevoegdheden afstaan aan Europa gewenst is.


Kijk en luister via De Gids FM, het dagelijkse radio-magazine van de VARA. Reacties kunnen aan de orde komen in de discussie. Harry van Bommel betoogt dat begrotingsafspraken niet thuis horen in de Grondwet, zoals Merkel en Sarkozy willen. 

Harry van Bommel stelt:

Om de eurocrisis te bezweren wordt door bondskanselier Merkel en president Sarkozy voorgesteld dat eurolanden een ‘gouden regel’ opnemen in hun Grondwet. Die ‘gouden regel’ houdt in dat landen een begrotingsevenwicht moeten hebben, in ieder geval geen groter tekort dan 3%, de afspraak uit het stabiliteitspact.

Dat is nogal wat. In onze Grondwet zijn belangrijke grondrechten zoals de vrijheid van meningsuiting en het discriminatieverbod vastgelegd. Begrotingsafspraken horen daar niet thuis, als je het mij vraagt. Bovendien kunnen er situaties zijn dat je moet besluiten het tekort tijdelijk hoger te laten oplopen.

Dat overkomt de meeste landen wel eens, Duitsland en Frankrijk hebben dat ook gehad. Deze ‘gouden regel’ moet er dan ook maar niet komen en al helemaal niet in de Grondwet.

Het is natuurlijk ook gewoon een verkapte manier om landen tot bezuiniging in de overheidsuitgaven te dwingen; van oudsher een neoliberaal speeltje.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Harry van Bommel.

Lees ook het gerelateerde artikel: Cohen: Meer macht naar Europa? Dan verkiezingen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (34)