599
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Meer empathie door literatuur

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag over de verrijkende werking van literatuur

Goed nieuws voor lezers van goede boeken. Lezen van wat we literatuur noemen doet meer dan je van de straat houden. Je leert er ook echte mensen door te lezen.

Dat beweren althans onderzoekers in een artikel in Science. Dat moet ook troost zijn voor de schrijvers van goede boeken. Ze mogen dan niet zo hoog in de top tien staan, maar ze dragen enorm bij aan het bevorderen van empathie en dus van een leukere samenleving.

Hoe kon zoiets in hemelsnaam worden vastgesteld? Ooit was al eens uit een onderzoek gekomen dat het lezen van literatuur in het algemeen zorgt voor het beter scoren op standaardtests voor empathie. Maar het is natuurlijk helemaal niet zo simpel om onderzoek te doen dat aan kan tonen dat een goede roman dat effect wel heeft, maar een boekje dat bij de kassa van de supermarkt staat niet.

En wat is in hemelsnaam goede literatuur? Het verschil is dat in goede literatuur niet staat “Haar ogen vulden zich met tranen, haar hart was verscheurd. Hem nooit meer te zullen zien was onverdraagbaar. Ze balde haar vuisten. Ze wilde niet huilen.” Je weet wel: alles wordt uitgeschreven. Zelf hoef je niet meer te denken. Het verhaal is gebaseerd op een plot en niet op een speurtocht in de ziel van een echt mens. Als lezer wordt je door de verteller uitgelegd wat er gebeurt en wat je erbij moet voelen. Je doet dus niets zelf.

Voor het onderzoek kozen de onderzoekers romans waarbij je zelf het werk moet doen. Met de zinnen die niets verklappen moet je zelf interpreteren hoe de hoofdpersoon zich voelt (dat haar ogen vol tranen lopen en haar hart verscheurd is). Omdat het een Amerikaans onderzoek is werden 3 prijswinnende romans gekozen: “The Round House”, van Louise Erdrich, “Salvage the Bones”, door Jesmyn Ward en het korte verhaal “Corrie” van Alice Munro. De pulpschrijfster Danielle Steel werd gekozen voor de niet-literaire teksten.

De proefpersonen kregen literatuur, kasteelromannetjes, non fictie of helemaal niets te lezen en moesten vlak daarna een standaardtest op empathie doen. Ja hoor, de proefpersonen in de laatste drie categorieën scoorden significant slechter dan de literatuurlezers. De onderzoekers vergelijken het met de training van piloten in de vluchtsimulator. Lezen van goede literatuur verrijkt je en je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Het heeft dat effect bovendien sterker dan het kijken van televisie omdat je geen beelden krijgt die het verhaal overduidelijk maken, maar omdat je de beelden in je hoofd helemaal zelf moet maken.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Hoe gezond zijn langdurige relaties?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Foto-cc: Rachel Sian

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie