723
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Meer geld, meer problemen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag het mechanisme van 'De buren een betere auto? Dan ik ook!'

Mensen die in een betere sociaaleconomische omgeving leven worden wat materialistischer volgens onderzoekers uit San Francisco. Dat komt doordat we kuddedieren zijn en we het zelfde willen als de mensen rondom ons. Wat de buren hebben dat willen wij ook. Dat weten we al sinds mensenheugenis, alleen denken we altijd dat wij de uitzondering op die regel
vormen.

Het heeft te maken met het concept van de ‘relatieve achterstand’. Als die mensen aan de overkant in zo’n BMW kunnen rijden, dan willen wij dat ook, want een Opel vinden we dan lullig.

Mensen in wat je achterstandswijken noemt hebben dat wat minder omdat de relatieve achterstand wat minder groot is. Daar is het niet erg om met wat voor auto ook rond te rijden, als je maar komt waar je zijn wilt. Hoe kun je zoiets onderzoeken?

De onderzoekers begonnen via de stadsgegevens te bekijken wat het gemiddelde inkomen, de armoedecijfers en het aantal financiële instellingen in een wijk zijn. Die zijn relatief betrouwbaar als je de sociaaleconomische status van een wijk wilt bepalen. Vervolgens werd een representatieve sample van de bevolking gevraagd aan een survey mee te doen (hiep-hiep hoera eindelijk eens een onderzoek dat niet onder studenten werd uitgevoerd).

Ze werden ondervraagd over materialistische waarden, kijk op geld, hun uitgaven en over hun spaargedrag. Nadat gecontroleerd was op leeftijd, geslacht en individuele sociaaleconomische status zagen de onderzoekers dat mensen in zo’n gegoede wijk vaker materialistisch waren, hun geld vaak willekeurig uitgaven aan dingen die ze niet nodig hadden en het ook minder goed beheerden dan mensen in minder gegoede wijken. Jonge mensen hadden dat wat meer dan oudere mensen.

Rijkere mensen waren ook geneigd wat minder voor zichzelf uit te geven, maar dat had zo weinig invloed voor de wijk als geheel dat het verschijnsel voor de wijk wel bleef staan als een huis, want het effect op de mensen in de gegoede wijk die het wat minder breed hebben is sterker. Kijk dus uit waar je gaat wonen.

De onderzoekers denken dat veel mensen door dit groepsgedrag in de problemen komen, iets dat voorkomen zou kunnen worden als mensen maar begrepen dat ze net zo zijn als andere mensen, zelfs zoals Amerikaanse mensen, en dat hun consumptiegedrag sterk bepaald wordt door de omgeving waarin je dag in dag uit verkeert. Misschien ook een tip voor de verkiezingen: stem op iemand die medelijden heeft met de compulsieve geldverslinders in rijke wijken. Leer die bezuinigen, want dan kun je misschien de mensen in achterstandswijken die minder last van de relatieve achterstand hebben ontzien.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)