874
18

live bij De Gids FM op Radio 1

‘Meer openheid over politieke lobby’

SP-Europarlementariër Dennis de Jong vindt dat politici hun lobbycontacten bekend moeten maken. Tijdrovend en niet effectief tegen fraude, zegt VVD'er Toine Manders

SP-Europarlementariër Dennis de Jong vindt dat Europarlementariërs al hun lobbycontacten openbaar moeten maken. Dat zou de transparantie van de Europese politiek ten goede komen. In het Joopdebat van donderdag gaat De Jong in discussie met VVD-er Toine Manders. Manders wil best zijn lobbycontacten openbaar maken. Maar hij vindt het onzin: het kost tijd en veroorzaakt veel administratieve rompslomp. Hij ziet niet waar het een oplossing voor is: een enkele Europarlementariër is frauduleus, maar dit middel is erger dan de kwaal. Bovendien: iemand die kwaad wil, maakt zijn omstreden contacten gewoon níet bekend.


Vorig jaar heeft het Europarlement, naar aanleiding van een omkoopschandaal, een aangescherpte gedragscode aangenomen. De Jong was één van de acht Europarlementariërs die de nieuwe regels opstelde.

De Jong:

De afspraken die toen zijn gemaakt zijn een mooie eerste stap. Nu blijkt echter, onder meer uit een onderzoek van VU-masterstudenten, dat de regels niet duidelijk genoeg zijn en niet ver genoeg gaan. Samen met Transparency International wil ik hier nu met een kopgroep van Europarlementariërs werk van gaan maken.

Het initiatief van De Jong en Transparency International, dat wereldwijd strijd voert tegen corruptie, zal in juni worden gepresenteerd. Het initiatief zal onder meer een verregaande, vrijwillige code voor deelnemende Europarlementariërs bevatten over contacten met lobbyisten.

De Jong:

Het gebrek aan openheid over wat er in Brussel gebeurt staat ook het afgelopen jaar weer bovenaan de klachtenlijst van de Europese ombudsman. Met deze gedragscode zullen Europarlementariërs het goede voorbeeld geven. Zo gaan Europarlementariërs bijhouden met welke lobbyisten er contact is geweest bij het opstellen van een officieel rapport van het Europees Parlement.

De voorstellen van de SP’er en Transparency International komen daags na de publicatie van een onderzoek van vier masterstudenten van de VU waarvan de uitkomsten gepubliceerd werden in De Groene Amsterdammer. In het onderzoek worden alle Nederlandse Europarlementariërs gevraagd om hun contacten met lobbyisten gedurende één maand te openbaren. Minder dan de helft van de Nederlandse Europarlementariërs werkte mee aan het onderzoek, waaruit duidelijk werd dat er veel onduidelijkheid is over onder meer de definitie van ‘lobbyisten’. Ook werd uit het onderzoek onvoldoende duidelijk wat geldt als een bijbaan en wat bij het Europees Parlement moet worden opgegeven als bijverdiensten.

Luister donderdag om 11.45 uur naar het Joopdebat in de uitzending van de Gids.fm

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)