Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meerdere keuzemogelijkheden niet altijd beter

  •  
08-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_4141841690.jpg
Het idee van commitment als strategie is al heel oud
Het is een grondbeginsel binnen de economie dat een mens altijd beter af is met meerdere alternatieven om uit te kiezen. Dit beginsel is echter onjuist. Er bestaan gevallen waarin ik kan zorgen dat ik beter af ben door mijn toekomstige keuzes te beperken en me aan een bepaalde gedragslijn te verbinden.
Het is algemeen bekend dat spellen als het gevangenen-dilemma het gunstigst verlopen als beide deelnemers zich op een geloofwaardige manier aan samenwerking kunnen verbinden. Maar hoe kan ik jou ervan overtuigen dat ik zal samenwerken als het voor mij de dominante strategie is om dat juist niet te doen? (En als jij en ik speltheoretici zijn, weet jij dan dat ik weet dat jij weet dat niet samenwerken de dominante strategie is?) Schelling geeft allerlei voorbeelden van hoe dit gedaan kan worden, maar het volgende is mijn favoriet. Een ontwenningskliniek in Denver, met een clientèle die voornamelijk uit welgestelde cocaineverslaafden bestond, bood een strategie van ‘zelfchantage’ aan. Patienten kregen de gelegenheid een bezwarende brief over zichzelf te schrijven, die alleen bezorgd zou worden als de patient, die volgens een willekeurig schema getest werd, betrapt werd op het gebruik van cocaïne. De meeste patienten hadden hierdoor een sterke prikkel om van de drugs af te blijven; ze hadden zich gecommitteerd.
Veel van de neteligste problemen van deze maatschappij, van klimaatverandering tot het Midden-Oostenconflict, zouden opgelost kunnen worden als de relevante partijen nou maar een manier konden vinden om zich aan een toekomstige gedragslijn te verbinden. Zij zouden er goed aan doen om Tom Schelling te bestuderen, om er zo achter te komen hoe ze dat commitment het beste kunnen aangaan.
Dit stuk is een voorpublicatie uit het boek ‘Dit verklaart alles’. John Brockman, oprichter van de website edge.org, stelt jaarlijks één vraag aan een selectie van de meest interessante wetenschappers en kunstenaars ter wereld. Dit jaar was de vraag: ‘Wat is je favoriete diepe, elegante of mooie verklaring?’ In Dit verklaart alles delen 156 Nederlandse en internationale toonaangevende denkers hun antwoord op deze vraag. De wetenschappers die aan het woord komen zijn dagelijks bezig met de theorieën en oplossingen van deze tijd, vanuit de filosofie, wiskunde, economie, geschiedenis, linguïstiek en gedragswetenschappen.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.