1.201
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Meisjes die met Barbie spelen geloven niet in zichzelf

De reclameslogan dat Barbie 'alles kan zijn' gaat alleen op voor jongens

Het is een onderzoek van maart, maar volgens mij erg belangrijk en daarom besteed ik er nog maar even wat aandacht aan: Meisjes die met barbiepoppen spelen zouden minder carrièremogelijkheden voor zichzelf zien dan jongens.

Dus de reclameslogan dat Barbie ‘alles kan zijn’ gaat waarschijnlijk wel op voor jongens, maar minder voor meisjes. De titel van het artikel dat in het tijdschrift Sex Roles verscheen is dan ook: “Boys can be anything.”

De onderzoekers uit Californië gebruikten poppen om te zien of er enig verband zou kunnen zijn tussen met poppen spelen en gedroomde toekomstmogelijkheden bij meisjes. Ze deden dat met 37 meisjes tussen vier en zeven jaar. De kinderen mochten vijf minuten met de poppen spelen. Ze kregen of een mode Barbiepop, of een dokters Barbiepop of een neutrale Mevrouw Potato Head pop. Vervolgens kregen de kinderen foto’s te zien van mogelijke beroepen en werd ze gevraagd wat voor werk ze later zouden kunnen doen. Ook werd ze gevraagd wat voor werk jongens zouden kunnen doen als ze groot zijn.

De meisjes die met een Barbiepop gespeeld hadden, zagen voor zichzelf in de toekomst minder beroepen weggelegd, of die Barbiepop nu volgens de laatste mode was gekleed of een doktersjas droeg. De meisjes die met de Potato Head pop speelden, zagen voor zichzelf vrijwel net zo veel beroepsmogelijkheden als voor jongens.

Het zit hem dus in de onrealistische lichaamsverhoudingen (wel eens een dikke barbiepop gezien met korte benen?), de grote ogen met onwerkelijk lange wimpers en de enorme bos haar van vriendin Barbie. We krijgen het dus nog druk met de opvoeding van dochters.

Als je dochters op hun verjaardag snoep krijgen, moet je het stiekem in de vuilnisbak laten verdwijnen en als ze een Barbiepop van opa en oma ontvangen, moet je hem geraffineerd verstoppen, want hoe zal het anders met je dochters vergaan?

Of zouden ze gewoon als ze eenmaal op de middelbare school zitten op geen enkele manier terugdenken aan die Barbiepop en dromen van een loopbaan als biochemicus? Of misschien moeten papa en mama meespelen met al die poppen. Daar leert een kind echt iets van.

Trouwens, als vrouw is met poppen spelen ook zeer nuttig om iets over je man te weten te komen. Uit een onderzoek waarbij beide ouders met poppen speelden kon je al direct zien hoe pap zich na de geboorte zou gaan gedragen. Doen voor je trouwt, want als de kinderen er een keer zijn ben je te laat en de sigaar.
Kom je er helemaal niet uit, dan zou ik een set Potato Head poppen voor vader, moeder en dochters aanschaffen en er dan voor het gemak maar van uitgaan dat je hele gezin zich niet als een stel idiote aardappels gaat gedragen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)