Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meisjes doen het altijd fout

  •  
22-06-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers, vandaag over sexting
Sexting, het versturen van seksueel getinte berichten in de vorm van teksten of afbeeldingen, is mogelijk geworden omdat iedereen tegenwoordig zo´n handige telefoon heeft om in een oogwenk en zonder er al te lang over na te denken een berichtje te sturen aan bekenden of onbekenden. Ik moest erg lachen om de Amerikaanse anesthesioloog Zilberstein, die tijdens zijn ingrepen in de operatiekamer nog even tijd had om tussen april en augustus 2013 zo´n 250 schunnige teksten rond te sturen. Hij is geschorst want hij moet natuurlijk op de hartslag van zijn patiënten letten en de vraag was bovendien: kon hij zijn handen na het sexting wel behoorlijk wassen?
Uit de interviews met 51 Amerikaanse kinderen tussen 12 en 18 jaar blijkt dat, als meisjes uitgedaagd door de jongens foto´s van zichzelf sturen waarop ze iets pikants laten zien, ze door de jongens gezien worden als een slet. Doen ze het niet dat zijn ze tutten. Daar tussen in bestaat niets. “Oh, daar kun je alles mee doen,” zeggen de jongens over de meisjes die toegeven. In sommige gevallen sturen assertieve meisjes de foto´s uit zichzelf, maar dat verandert niets aan het oordeel. Als je ongevraagd of uitgedaagd als meisje aan sexting doet val je in de categorie ´heet´ en ´beschikbaar´. Als de jongens iets sturen is de reactie meer iets in de geest van “Dat doen jongens nu eenmaal”.
Het is voor zo´n tijdschrift over kinderen en media natuurlijk allemaal erg interessant en de media hebben het wereldwijd opgepakt (lekker onderwerp), maar als je de telefoon wegdenkt dan is het nu ook weer niet zo spannend. Op school zullen tieners die in toenemende mate geïnteresseerd in seks zijn oefenen in het benaderen van de ander en dat leidt dan tot een oordeel over elkaar. Dat dat sterk beïnvloed wordt door het oordeel over hoe jongens zijn en hoe meisjes zich dienen te gedragen is duidelijk. Voor meisjes geldt altijd de dubbele moraal: je bent braaf of slecht in de ogen van de jongens. En o wee, als de andere meisjes over je reputatie horen. Die zijn vaak nog onbarmhartiger in hun oordeel.
Wat te doen? Moet je het maar aan de kinderen zelf overlaten om uit te vinden hoe het in de jungle toegaat? Of moet je juist kinderen straffen die seksueel getinte berichtjes aan elkaar sturen, zoals ook mijnheer Zilberstein op zijn donder heeft gekregen? Of kun je misschien ruimte creëren waarin ze kunnen leren hoe de regels zijn in een door mannen gedomineerde wereld van het hof maken, zodat meisjes die niet in staat zijn te spelen met de wensen van jongens en ze daardoor de baas te zijn, niet geschaad worden? Verbieden in de opvoeding werkt eigenlijk nooit. Kinderen leren hoe groepsdruk werkt, hoe de groepsnormen je soms gek kunnen maken zonder dat je goed begrijpt wat het met je doet, wat voor risico´s er verbonden zijn als je niet slim op de uitdagingen ingaat, daar heb je wel iets aan. En dan kun je natuurlijk ook die moderne media er bij betrekken.
De moderne media bieden de uitdager de mogelijkheden de toenaderingspogingen anoniemer te maken, waardoor ze minder verantwoordelijk gehouden worden voor hun gedrag. In het groepsgesprek op school moet je misschien niet alleen over de hond van de buren die onder de tram is gekomen praten, maar ook over de rare foto die je van Mark hebt ontvangen. En dan is er een goede leerkracht nodig die het gesprek kan sturen naar wat je nu precies met elkaar aan het doen bent.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.