2.916
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Meisjes worden gehersenspoeld door Disney

Door de tekenfilms worden ze voorgeprogrammeerd dat op een dag hun dromen uitkomen 

Als meisjes op de middelbare school een romantisch avontuur meemaken dat niet verloopt zoals ze dat hadden gedroomd, zou dat een effect hebben op hun geestelijk welzijn. Gedachtes aan zelfmoord en zelfmoordpogingen zouden erdoor toenemen. Bij jongens zie je iets dergelijks niet.

Het onderzoek heet “Caught in a Bad Romance: Adolescent Romantic Relationships and Mental Health”. Maar is die titel niet mooier dan het onderzoek zelf? Hoe hebben de onderzoekers dat uitgevonden? Want dat is echt zo simpel niet. En wat is wat ze gevonden hebben waard?

Ze deden het onderzoek met gegevens van 5300 middelbare school leerlingen uit de National Longitudinal Study of Adolescent Health. Allereerst werd aan de studenten gevraagd wat ze van hun eerste ‘verliefdheid’ verwachtten en een jaar later werd hen gevraagd hoe het verlopen was. Ga je 5300 mensen diepgaand interviewen over romantiek? Dan mag je wel drie levens hebben. Maar met een vragenlijst en kruisjes zetten krijg je per definitie geen behoorlijke gegevens over relaties en intimiteit. Wat te doen? De onderzoekers kozen ervoor om de studenten kaarten te laten zien van dingen die bij een eerste romantische ervaring horen. Elkaars hand vast houden, arm om haar heen slaan, kussen, elkaar betasten, seks. Die kaarten moesten de leerlingen vervolgens in de verwachte volgorde leggen. Een jaar later werd dat weer gedaan, maar nu werd gevraagd hoe het verlopen was. Bij beide gelegenheden werden ook vragen over de geestelijke gezondheid gesteld.

Bij de analyse bleek dat als bij meisjes de dingen niet gingen zoals ze dachten dat het zou gaan, de kans op gevolgen voor de geestelijke gezondheid groter waren, maar bij jongens maakte het niets uit.

Ik heb sterke twijfels over de betrouwbaarheid van de gegevens die je op die manier verzamelt, maar wil wel nadenken over de mogelijkheid dat als het zo is, wat dan het verschil tussen meisjes en jongens bepaalt. Want je hebt geen doktersgraad nodig om te beseffen dat de identiteit van meisjes al op jonge leeftijd te maken heeft met romantiek en uiterlijk, terwijl het voor jongens wat opener ligt, hoewel ook daar prestaties (dus ook op het gebied van het liefdespad) tellen. Maar je verzandt toch al snel in algemeenheden en clichés.

Ik kan 1000 vragen stellen om de redenering van de onderzoekers te frustreren. Hoe gaat het bij homoseksualiteit? Hoe gaat het bij meisjes die stevig aan sport doen en daarin uitblinken? Hoe gaat het bij kinderen uit niet zo conventionele gezinnen? Hoe gaat het bij meisjes die het erg goed doen op school? En zou er niet ook een kaart bij moeten zitten waarop wordt afgebeeld dat als er iets stoort in de relatie je ten einde raad bent? Want misschien hoort zo’n reactie wel in het clichéverhaal en is dat de verklaring van het antwoord dat je automatisch op je vragen krijgt en dat het niet om een echte depressie gaat.

Nou ja, wat ik wel vind is dat die meisjes wel heel erg gehersenspoeld worden door al die Disneyfilms. Ik zat dit weekend weer met een van mijn jongste kleindochter – vier is ze – naar Assepoester te kijken. Ze kan er niet genoeg van krijgen. Op een dag komen je dromen uit en door die films, ben je helemaal voorgeprogrammeerd op wat gaat komen. Tevreden gaat ze daarna slapen. Haar oudere zus met wie ik ook 30 keer naar die film heb moeten kijken, maar nu al acht is, heeft alle interesse in de prinsessen verloren. “Ik doe niet meer aan roze, ik ben nu van hiphop,” zegt ze. Het verandert misschien vanzelf weer als we maar in een cultuur leven met veel diversiteit.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)