1.062
37

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

Meldpunt louche werkgevers

De PVV moet kijken wie de overlast veroorzaakt. Dat zijn niet de Oost-Europeanen, maar de louche Nederlandse werkgevers

Nederland was in Oost-Europa bekend als een rustig en tolerant landje. Was, want sinds het PVV-meldpunt tegen Oost-Europeanen is dat in één klap veranderd. De discussie in Bulgarije is al behoorlijk hoog opgelaaid en zelfs prominenten mengen zich met niet al te positieve bewoordingen in het debat: “Oost-Europese criminelen? Laat ze maar naar zichzelf kijken. Nederland is een spil in de internationale vrouwenhandel en overspoelt heel Europa met drugs.’

Ik heb de afgelopen tijd aan de Bulgaarse media geprobeerd uit te leggen dat Het Meldpunt niet breed gedragen wordt door de bevolking, dat er alleen bepaalde groepen zijn die vinden dat buitenlanders de baantjes van hardwerkende Nederlanders komen inpikken. Als je het aan het bedrijfsleven vraagt, krijg je te horen dat Nederlandse uitkeringsgerechtigden al na twee dagen aardbeien plukken het voor gezien houden. Te zwaar en vies werk. Daar klagen de gastarbeiders niet over. Maar de PVV ziet dat niet in en probeert de 200.000 Oost-Europeanen weg te jagen. De vraag is hoe ze die over een paar jaar terugkrijgt, want dan heeft Nederland ze door de vergrijzing hard nodig. Misschien met een Meldpunt Terugkeer?

Overlast is er natuurlijk wel. De vraag is wie die veroorzaakt. Ik heb zo mijn vermoedens: louche Nederlandse werkgevers die Oost-Europeanen economisch uitbuiten en huisjesmelkers die deze mensen bij elkaar proppen en ze tweehonderd euro per matras laten betalen. Misschien moeten we daar maar een meldpunt van maken. In de tussentijd mag Wilders blijven zeuren over de open grenzen, maar er is geen enkel land in Europa dat economisch daar meer van profiteert dan Nederland. Op één punt geef ik de PVV-leider wel gelijk: wel de lusten niet de lasten, wie wil dat niet?

Geef een reactie

Laatste reacties (37)