Laatste update 09:37
1.690
30

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Meloenen en spitskool voor de armen

Nederland handhaaft

Je loopt op maandagavond op straat met BNR in het oor. Het nieuws. De Voedselbank van Amsterdam is verrast met 850 meloenen en god mag weten hoeveel spitskool. De autoriteiten hadden dit groente en fruit in beslag genomen bij een supermarkt die het zonder vergunning op straat had uitgestald.

Wat zullen de kinderen van de armen geglunderd hebben toen na die spitskool een schijf meloen op hun bordje verscheen. En dat danken ze allemaal aan de autoriteiten die het zonde vonden zoveel goed voedsel door te draaien. Heel mooi. De minder bedeelden mogen ook wel eens een gelukkie hebben. Zo lang het maar niet uit de hand loopt tenminste.

Spitskool
cc-foto: Pxhere

Het AD biedt meer informatie: de meloenen en de spitskool waren op het trottoir uitgestald in Zaanstad. Het was niet zo’n handhavertje dat de illegale positionering had opgemerkt. Nee, wij hebben hier volgens het AD te maken met een groot project waarin de gemeente, de vreemdelingenpolitie, de belastingdienst en de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eendrachtig samenwerkten.

Dit is de oogst. Smullen voor de armen, buikje rond aan spitskool en meloen toe.

Al eerder, melden de media, waren bij die supermarkt twee illegale werknemers geknipt. En dat uitstallen van groente op straat, daar had men zich ook al eerder aan schuldig gemaakt. Nu hadden de diensten de handen ineen geslagen en zij waren na veel onderzoek en onderling overleg opgetreden. Wat zullen die onverlaten van dat buurtwinkeltje op hun neus hebben gekeken! Want een Jumbo of een Appie Heijn zal het wel niet zijn geweest.

De overheid draagt het zwaard niet tevergeefs. Nederland handhaaft. En vanuit zijn zetel in de hemel naast de God van Nederland, zoals Nescio Hem geschetst heeft in Dichtertje, vanuit die plaats  ziet Batavus Droogstoppel goedkeurend toe.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (30)