2.408
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mensen hebben elkaar nodig om te overleven

Eenzame mensen hebben een hogere sterftekans

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Mensen hebben elkaar nodig en het gaat zo ver dat als je eenmaal geïsoleerd raakt het steeds slechter met je gaat. Het grote voorbeeld daarvan is dat weduwen, weduwnaars, gescheiden mensen en vrijgezellen een twee maal zo grote sterftekans hebben als getrouwde mensen of mensen die ongetrouwd samenleven.

Dus alleen daarom al gauw maar weer zoeken naar de ware en desnoods het bootje in met je tweede keus, want ach die blijkt uiteindelijk ook best aardig en als je ’s avonds samen naar de TV staart maakt het meestal ook niet zo uit naast wie je zit als die de pillen die je ’s morgens moet slikken maar aangeeft.

Vooral eenzame mannen hebben het moeilijk, maar zijn dat niet ook net de zwakste schakel in de menselijke reproductie? 

Onderzoekers keken hoe het verder in de dierenwereld gesteld is met eenzaamheid en sterftekans. Ook daar bleek dat insecten in groepen van tien langer leefden dan in groepen van één of twee (is één een groep?). Het zelfde is te zien bij lichaamscellen. Samen vormen ze een lever of een hartspier, maar als ze alleen zijn zonder de voortdurende prikkel van andere cellen is het snel met ze afgelopen.

Voor wat het waard is: de onderzoekers maakten een lijstje van de sterkte van sociale banden. Die is het zwakst bij fruitvliegjes en het sterkst bij cellen. Getrouwde mannen boven de vijftig en getrouwde mannen onder de dertig zitten daar ergens tussen in. De vergelijking tussen mannen onder de dertig en kruipend of vliegend ongedierte is misschien niet zo gepast, maar daar gaat het niet om. Wat je eruit leert is dat mensen elkaar nodig hebben om te overleven en dat als je in isolatie raakt de kwaliteit van je gezondheid vermindert en je kans op sterven groter wordt. Wonderlijk maar interessant die natuur.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Is porno onschuldig?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)