367
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mensen liegen meer in de middag

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over leugenachtigheid

Onderzoekers van Harvard University en de University of Utah deden onderzoek waaruit zou blijken dat mensen ’s middags meer geneigd zijn de boel te bedriegen dan in de ochtend. Het klinkt absurd, maar als het waar is moeten we politici niet langer willen interviewen in de middag, maar dat in de ochtend doen.

De onderzoekers kwamen op het idee omdat er aanwijzingen zouden zijn dat het deel van onze hersenen waar de morele beslissingen worden genomen op den duur wel eens moe zou kunnen worden. Ze deden het onderzoek met studenten. Het zou kunnen zijn dat zij nog niet zulke doortrapte bedriegers zijn, maar bij gebrek aan beter moeten we het er maar even mee doen.

Braaf
De studenten moesten een spelletje spelen door op een beeldscherm dat in twee helften verdeeld was stipjes te tellen en dan te vertellen aan welke kant de meeste staan. Als tegenprestatie kregen de deelnemers aan het onderzoek telkens een geldbedrag. Al snel ontdekten de deelnemers dat ze tien keer zo veel geld kregen als ze elke keer de rechter helft van het scherm kozen. De verleiding om dus niet braaf op te geven dat de meeste stipjes links stonden werd dus erg groot.

Maar wat bleek? Tussen 8 en 12 in de ochtend waren de deelnemers aan het onderzoek eerlijker dan tussen 12 en 6 in de middag. Boeiend. Ze moesten ook woorden raden waarvoor ze al wat letters kregen: __RAL en E___C__. Jullie hebben het natuurlijk onmiddellijk gezien, hoe laat het ook is, maar in de ochtend zagen de deelnemers aan het onderzoek vaker dat er moral en ethical bedoeld werd dan in de middag.

Zelfcontrole
De zelfcontrole van mensen om niet te liegen en bedriegen is overigens niet gelijk verdeeld. Sommige mensen hebben er geen moeite mee altijd te jokken, die kunnen dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. De mensen die wat braver in elkaar zitten raken echter in het verloop van de dag uitgeput en houden het niet meer vol. Een politicus die ’s morgens al liegt zou dus eigenlijk onmiddellijk uit zijn functie moeten worden gezet, want die kun je dus nooit vertrouwen, zelfs niet voor twaalven.

En mocht je na al die jaren dat jullie samen zijn nog altijd twijfelen over de liefde van je partner stel dan de brandende vraag “Hou je nog van me?”, liever ’s middags.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag
: Een schouderklopje kan wonderen doen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)