917
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mensen zijn niet gemaakt voor de moderne levensstijl

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De prijs die we betalen om op de wereld te leven

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Uit onderzoek blijkt dat jagers-verzamelaars een veel lagere bloeddruk hebben in vergelijking met mensen van de zelfde leeftijd en minder vaak last hebben van verharde bloedvaten dan mensen met moderne leefstijl. 

Het onderzoek werd gedaan onder de lokale bevolking in het Amazonegebied en Afrikaanse stammen die nog als jager-verzamelaar leven. Terwijl in moderne samenlevingen ongeveer een derde van de bevolking last heeft van verhoogde bloeddruk is dat bij de leden van de Tsimane dorpen in het Amazonegebied slechts 3 procent. En atherosclerose komt bij de oorspronkelijke pygmeebevolking van Kameroen 20 procent minder vaak voor dan onder leeftijdgenoten bij de half verstedelijkte Bantoe bevolking in de zelfde omgeving. Mensen zijn gewoon niet gemaakt voor de moderne leefstijl: we bewegen onvoldoende, eten teveel en te energierijk, hebben teveel stress, roken nog altijd te vaak en weten niet goed met het enorme aanbod aan alcohol om te gaan. We mogen dan een hoop andere dingen opgelost hebben, maar betalen een prijs. De moderne leefstijl is slecht voor ons hart.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)