403
5

Redacteur Spunk.nl

Stan Putman (1994) zit in zes gymnasium en is schrijver voor Spunk en VPRO Dorst. Hij is geïnteresseerd in media, reizen en filosofie. Daarbuiten is hij ook nog gewoon een puber. Zijn eigen website is www.stanputman.nl.

Mensenrechten 2.0

De 25-jarige Esra'a probeert met gevaar voor eigen leven etnische, religieuze en intellectuele minderheden in het Midden-Oosten gelijke rechten te geven

Een potje telefoonseks zit er voor Esra’a Al Shafei niet in. Alle telefoongesprekken van de Bahreinse mensenrechtenactiviste worden afgeluisterd. Het Twitter-account van de 25-jarige Esra’a wordt alleen opgeleukt door een striptekeningetje. Met een duckface zou Esra’a niet alleen zichzelf, maar ook haar familie in gevaar brengen. Haar moeder ziet het liefst dat ze zo snel als het kan trouwt en kinderen krijgt, maar daar is geen tijd voor. Haar idealen gaan voor.


Ik sprak Esra’a tijdens haar korte verblijf in Amsterdam. Ik had geen flauw idee hoe ze eruit zou zien. Ik herkende hoogstens haar handen van haar YouTube-filmpjes. Dit is niet zonder reden:

Vrienden van mij zitten in de gevangenis omdat ze openlijk hun mening hebben verkondigd. Wanneer foto- of filmmateriaal van mij op het internet zou rondslingeren, zou ik me een stuk minder zeker voelen. Ik bespreek op mijn websites controversiële zaken als persvrijheid, homoseksualiteit en de rechten van Koerden. Ik ben me compleet bewust van de gevaren.”

Ter illustratie: pas geleden is er in Turkije een man in een nachtclub neergeschoten omdat hij een Koerdisch nummer aanvroeg en in Iran, Jemen en Saoedi-Arabië word je nog opgehangen om homoseksualiteit.

Het doel van Esra’a is om etnische, religieuze en intellectuele minderheden in het Midden-Oosten gelijke rechten te geven. Ze gebruikt het relatief open en democratische medium dat het internet is om jongeren te laten participeren in haar strijd naar gelijkheid. Op haar negentiende begon ze de website Mideast Youth, die nu als een overkoepelende website dient voor de verschillende andere websites die zij en haar team gemaakt hebben.

We willen websites maken die aantrekkelijk en creatief zijn. Door middel van muziek, filmpjes, cartoons en webapplicaties willen we ervoor zorgen dat de gebruikers de websites zien als hun vrienden. Naast het leuke aspect heb je ook het informatieve aspect. Toen ik op mijn zestiende voor het eerst toegang tot het internet kreeg heb ik dagenlang gegoogled. Er ging een wereld voor me open. Ik leerde een wereld buiten Bahrein kennen.

Bezoekers van de website CrowdVoice kunnen op een overzichtelijke manier video’s en verhalen volgen over protesten wereldwijd. Esra’a zegt hierover:

We wilden de verhalen die buiten de mainstream vallen ook een podium geven. Naast de protesten in de grote steden willen we ook laten zien wat er verder in het land gebeurt. Daarnaast is het voor Westerse journalisten heel moeilijk om toegang te krijgen tot de verhalen, omdat ze tegen gehouden worden door de heersende regimes. Veel gevestigde media, zoals Al Jazeera en The Guardian, gebruiken CrowdVoice dan ook om toch het nieuws te kunnen brengen.

Esra’a reist constant de wereld over om internationale contacten te leggen en haar boodschap te verspreiden. Tijdens haar reizen ziet ze hoe goed het leven buiten Bahrein is. Dat blijft toch haar thuisland.

Ik zou Bahrein nooit verlaten, ondanks alle angsten, beperkingen en onmenselijkheden die het leven daar met zich meebrengt. Ik heb de mogelijkheid om het leven in het Midden-Oosten en Bahrein te verbeteren.

Dit artikel verscheen eerder op Spunk.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (5)